Това каза по БНТ председателят на “Открит форум” в БСП Красимир Премянов по темата необходима ли е промяна в партията, цитиран от БЛИЦ.

Според него и настоящият лидер на БСП Сергей Станишев можел да участва в “състезанието”.
"Предлагам цялата партия да обсъжда този въпрос, а не конгресите да избират лидера. Проблемите в редиците на червените няма да се решат просто със смяна на лидера, с промяна в центъра, а трябва да се осъществи и обща промяна по места. Нека бъдат много кандидатите, всеки от тях носи знак за промяната", допълни Премянов.

Междувременно депутатът от Коалиция за България и бивш културен министър Стефан Данаилов лансира друга идея. Георги Първанов определено има харизмата да бъде лидер на БСП, заяви той пред БНТ.

"Лично право на Първанов е да реши дали ще стане или не лидер на БСП. Ако той беше безинтересен никой нямаше да отправя толкова много критики и ругатни към него. Първанов има всички качества на лидер, като оформен политик, доказал себе си. Това е подходящият лидер”, категоричен бе Данаилов, цитиран от БГНЕС.

Той добави още, че не съветва президента да се хвърли само в научна работа и да се откаже от политиката, защото със сигурност трябва да има промяна в ръководството на БСП.
"Въпреки това би било по-добре за България президентът да развие нов проект, отколкото да оглави БСП. Когато има конкуренция нещата са по-интересни”, заяви той.

Преди няколко месеца самият Георги Първанов нито потвърди, нито отрече, че ще прави своя партия.
"Ако аз искам да направя партия, да реализирам политически проект, вярвайте ми, ще изляза с лицето и с името си, няма да се скрия зад никой друг", заяви президентът тогава.

Преди два дни в медиите се появи информация, че червени активисти събират подписка за извънреден конгрес на БСП и отстраняването на лидера Сергей Станишев. Самият той категорично отрече това да е факт и заяви, че "сме станали 7 милиона клюкари, а държавата се управлява от слухове". Лидерът на БСП обаче призна, че в партията му има заговори.