Най-точният отговор е нищо, категорични са Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" и разказват злощастната история за щъркел умрял от човешко безхаберие.

17.20 часа в петък. Краят на чиновническата работна седмица.Точно по това време в Спасителният център за диви животни на неправителствената организация "Зелени Балкани" звъни телефонът и получаваме сигнал от Гражданска защита, че в с. Полски градец, община Раднево, щъркел се е закачил на кръста върху камбанарията на църквата и виси там от доста време. В Гражданска защита са получили сигнала от загрижени жители на селото, но го предават на Спасителния център чак след 1 денонощие. "Очевидно, толкова време им е било необходимо за да наберат телефона на центъра. Оставяме настрана въпроса, че няма държавна институция, която да реагира в такъв случай, а се обръщат към неправителствена организация да реши проблема", отбелязват от "Зелени Балкани".

Тъй като достъп до кръста на камбанарията няма, на природазащитниците се налага да потърсят съоръжение като висока стълба или повдигаща платформа, което да осигури достигането на кръста на около 15 метра височина. Тогава се обръщат за съдействие от службите, които разполагат с подобни съоръжения.

От Гражданска защита отказват  да  им съдействат и да им предоставят поне много дълга стълба, с мотива, че те се грижат само за гражданите, не за животните. 
Електроразпределителното дружество EVN също отказва да даде повдигаща платформа, под претекст, че нямат право да изкарват машината от гаража си след 17.00 ч, когато е краят на работното им време.
От Противопожарната служба в Раднево пък отказат, защото нямали подобна стълба и съветват природозащтниците да се обърнат съм Противопожарната служба в Стара Загора, от където обаче също отказват да отидат "чак" до село Полски градец, което се намира на 55 км от града.

В крайна сметка, хората от селото разбиват дървения покрив на купола на камбанарията и човек от екипа на Спасителния център, се покатерва с алпинистко оборудване до кръста, за да свали нещастния щъркел, чието крило е толкова тежко счупено, че тялото виси само на сухожилията. Птицата е вече толкова изтощена, че издъхва долу пред църквата.

"Целият този случай показва пълното безхаберие в нашата държава. Едно живо същество виси цяло денонощие някъде и това, очевидно, няма никакво значение. Когато говорим за жестокост към животните, трябва да се има предвид, че не само умишлените действия, причиняващи вреда, могат да се квалифицират като жестокост, а и нехайното отношение, нежеланието да направиш макар и малко усилие да помогнеш. Формално, всички тези хора и институции, помолени за помощ, не са нарушили правилата на работа, но реално, те са причинили огромно страдание на това живо същество, като не са му обърнали внимание", категорични са от Спасителния център "Зелени Балкани".

"За съжаление, в България няма институция, която е отговорна да реагира в подобни случаи", отбелязват природозащитниците и признават, че самите те като неправителствена организация, нямат възможността да се отзоват на множеството подобни сигнали, постъпващи от цялата страна. 
Така всичко засега остава в ръцете на на отзивчивостта на институциите и гражданите за да може своевременно да се отреагира в подобни случаи.

А само преди ден в парламента беше внесена петиция срещу проявите на особена жестокост над животни и за инкриминирането на такива действия, какъвто бе и случаят осакатяването на кучето Мима от с. Дряново, на което неизвестен отряза и четирите крака, оставяйки го напълно безпомощно на грижите на добри хора.