Генералната конференция на организацията потвърди с гласуване избора на Изпълнителния съвет. Бокова поема поста от досегашния генерален директор на ЮНЕСКО, японеца Коичиро Мацуура, който бе начело на организацията два петгодишни мандата, допълва агенцията, цитирана от БТА.
Генералната конференция, която включва 193-ма делегати, приветства с аплодисменти провъзгласяването й за ръководител на организацията.
"В съвременния свят контактите, взаимното уважение между различните култури, религии и етноси са особено важни. Една от главните задачи, които съм си поставила, е именно развитието на диалога между културите и цивилизациите. Най-важната задача е посланието за толерантност и диалог, отправено към всички части на света", отбеляза Бокова пред кореспондент на ИТАР-ТАСС.
Новият генерален директор смята, че сега трябва да се погледне по нов начин на ролята на ЮНЕСКО, на възможностите й да обединява различните райони. Пред Генералната конференция Бокова заяви, че се гордее, че е първата жена и първата представителка на Източна Европа начело на ЮНЕСКО. Осъзнавам отговорността си пред очакващите ме предизвикателства, отбеляза тя в речта си.
Бокова изрази уважението си към останалите кандидати, участвали в предишните етапи на изборите, и благодари за подкрепата на членовете на Генералната конференция и българския президент. Тя изказа признателност към предшественика си Коичиро Мацуура за работата му като ръководител на организацията в последното десетилетие. Новият генерален директор каза, че ще представи основните насоки в програмата си в заключителния ден от работата на конференцията - 23 октомври. 57-годишната Ирина Бокова бе избрана на 22 септември на петия тур от гласуването в надпревара със спорната кандидатура на египетския министър на културата Фарук Хосни, обвинен в антисемитски изказвания. ЮНЕСКО е създадена след Втората световна война с основна задача опазването на световното културно и историческо наследство. Най-важните програми, по които работи организацията, са в областта на образованието, природните и хуманитарните науки, културата, комуникациите и информацията.