Той посочи, че Израел не може да се съгласи да има палестинска държава, докато не получи гаранции, че тя е демилитаризирана, предадоха световните агенции. Според него Ерусалим трябва да остане единна израелска столица, съобщи БТА.
Нетаняху призова палестинците да започнат веднага мирни преговори без предварителни условия и заяви, че е готов да се срещне по всяко време с арабските лидери, за да насърчи мира в региона.
Проблемът с палестинските бежанци трябва да бъде решен извън границите на Израел, посочи Нетаняху. Той изключи възможността за завръщането им в еврейската държава. Премиерът изключи и замразяването на израелската колонизация на палестинските територии.
Израелският премиер започна речта си, посветена на външната политика на страната, като изтъкна иранската заплаха, икономическата криза и конфликта в Близкия изток.
Специалният американски пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл потвърди целта да бъдат създадени две държави - израелска и палестинска, предаде Франс прес. Мичъл каза това пред журналисти в Париж няколко часа преди израелският премиер Бенямин Нетаняху да произнесе смятаната за жизненоважна реч за вижданията си за мирния процес с палестинците.
"Съединените щати искат пълен мир в Близкия изток, а това означава две държави - Израел и Палестина - съжителстващи една до друга в мир и сигурност, както и да има мир между Сирия и Израел и между Ливан и Израел", посочи Мичъл след среща с френския министър на външните работи Бернар Кушнер.
"Целта ни е да подемем колкото може по-бързо продуктивни преговори, а Съединените щати изцяло са ангажирани с тази цел", добави той. Джордж Мичъл приключи регионална обиколка, при която посети Израел, палестинските територии, Йордания, Египет, Ливан и Сирия.
С изказването си израелският премиер Бенямин Нетаняху саботира всички усилия за постигане на мир, заяви Набил Абу Рудейна, говорител на палестинския президент Махмуд Абас, цитиран от Ройтерс.
Изказването на Нетаняху саботира всички инициативи, парализира всички положени усилия и отправя предизвикателство срещу палестинските, арабските и американските позиции, посочи Рудейна. Той посочи за пример настояването на израелския премиер Ерусалим да остане единна столица на Израел и да не бъдат допускани палестински бежанци в Израел. "Това няма да доведе до пълен и справедлив мир", изтъкна говорителят.
Главният палестински преговарящ Саеб Еракат отхвърли речта на Бенямин Нетаняху за политиката на Израел, в която твърдолинейният израелски премиер за пръв път се обвърза с идеята за независима палестинска държава, но определи редица условия, предаде ДПА.
Еракат, който е и близък сътрудник на умерения палестински президент Махмуд Абас, заяви пред телевизия Ал Джазира, че изказването на Нетаняху изобщо не е било изненадващо. Той го обвини, че предопределя изхода от преговорите, заявявайки, между другото, че палестинските бежанци ще трябва да бъдат настанени в бъдещата палестинска държава, а не в Израел. Вижте снимки