Алармата е вдигната, след като във Върховна касационна прокуратура постъпило журналистическо питане за съдбата на образуваното през 1995 г. разследване срещу Ангел Борисов и още трима.
Случката, за която е бил разследван Ангел Борисов, е от 7 март 1994 г., съобщава в. "Сега". Тогава в самолет на "Балкан" от София за Ню Йорк е разкрита контрабандна пратка с над 3000 сребърни, медни и бронзови римски монети, апликации, фрагменти, накити. Кашонът с ценностите е върнат в България. Започва разследване за контрабанда в особено големи размери и за неразрешен износ на паметници на културата. Антиките са оценени на 44 747 британски лири и 24 317 марки. Случаят е определен като особено тежък, понеже е извършен от "международна организация за търговия с исторически ценности". Разследващите стигат до Ангел Борисов и на 22 декември 1997 г. му повдигат задочно обвинение, защото по това време той е в САЩ. Поискан е достъп до събраните доказателства и причините за прекратяването му през 1998 г. спрямо Ангел Борисов.
Когато инспекторите от Върховна касационна прокуратура (ВКП) го потърсили, се оказало, че е безследно изчезнало. Пестеливи писмени данни сочели, че делото е дошло във ВКП от Софийската районна прокуратура през 1999 г. А на 30 декември 1999 г. с постановление е изпратено в Столична следствена служба. остановлението било подписано от прокурор Марков. Не можело да се разбере дали това е Митьо Марков, тогава шеф на отдел във ВКП, сега зам.-лавен прокурор. Най-вероятно делото е върнато за доразследване, предполагат от прокуратурата.
“Категоричен съм - никога не съм имал нищо общо с това дело”, каза Митьо Марков пред “Труд”.
"По нареждане на зам.-главния прокурор Валери Първанов извърших детайлна проверка в архивите, делото твърдо не е при нас", твърди районният прокурор на столицата Александър Налбантов.
"Търсим го, но няма следи", заяви пък шефът на столичното следствие Петко Петков.
Шансовете преписката да бъде открита са малки, признават от прокуратурата. От ВКП обявиха, че ще има наказателно дело за изчезването.
Това е поредният скандал, свързан с името на бившия главен прокурор Никола Филчев след т.нар афера "Бръмбаргейт" и скандалното му поведение по времето му като посланик в Казахстан. Първо той самоволно се завърна в България, без дори да уведоми ръководството на Министерство на външните работи. При опит на журналист да разговаря с него по телефона, той го напсува. В последващ разговор пък се представи като „Плод и зеленчук".