Алексиев изнесе подробности около скандалния случая на специален брифинг за журналисти.
По случая обаче е образувано досъдебно производство за склоняване към самоубийството, каза още Алексиев, цитиран от Фокус. Той уточни, че продължава разследването, за да се установи дали има мотиви, които подсказват, че Емин е склоняван към самоубийство, но до момента няма налични данни за престъпление от каквото и да било естество.
Според експертизите смъртта е настъпила с изстрел от дясната ръка. Така беше опровергано твърдението, че деснякът Емин е стрелял с лявата ръка, което породи още повече съмнения около смъртта му. Установено е, че той е използвал личното си законно притежавано оръжие.
Категорично е доказано от графологична експертиза, че намереното предсмъртно писмо на Емин е писано лично от него.
До момента лидерът на ДПС Ахмед Доган е разпитван само веднъж и засега не се налага повторен разпит, заявиха още от прокуратурата, съобщи БТА. Близостта между Емин и Ахмед Доган не е фактор, който да влияе на разследването, поясниха магистратите.
Не е имало камери, които да заснемат мястото, където Емин е сложил край на живота си. Камерите в постройката в квартал "Бояна" са в двора и на трите й входа.
Разследващите допълниха, че не е готова експертизата на кръвта на Емин, за да докаже дали той е имал някакви други зависимости, като алкохол или упойващи вещества.
От прокуратурата смятат, че към момента не се налага ексхумация на тялото на секретаря на лидера на ДПС.