Руснак, който предложил да върне откраднати кибероръжия от американската Агенция за национална сигурност и да предостави компрометираща информация за президента Доналд Тръмп, завлякъл американски шпиони със 100 000 долара миналата година, пише в. "Ню Йорк таймс", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изданието се позовава на американски и на европейски представители на службите за сигурност. Парите били предадени на руснака в хотелска стая в Берлин миналия септември. Те трябвало да бъдат първа вноска от по-голяма сума, възлизаща на 1 милион долара.

Руснакът твърдял, че ще предостави информации, които да свържат президента и негови сътрудници с Русия. Но вместо да даде на шпионите откраднатите от АНС кибероръжия, руснакът им предал непроверени и вероятно изфабрикувани материали за Тръмп и за други лица, в това число банкови данни, имейли и предполагаеми руски разузнавателни данни, разказват официални представители, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".

Тогава шпионите спрели сделката заради опасения, че тя ще ги въвлече в руска операция са посяване на раздор в самото американско управление, както и заради потенциалните последици във Вашингтон от разкритието, че те се опитвали да купят компрометираща информация за Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Кражбата на тайни средства за кибератаки от АНС е нанесла вреди на ведомството, което още се опитвало да установи какви точно киберсредства липсвали, пише вестникът.

По повод на тези информации говорителят на ЦРУ Дан Бойд каза, че те са "измислена история" и "очевидна лъжа".

Тръмп също коментира публикацията в Туитър.

"Според "Ню Йорк таймс" някакъв руснак продал на САЩ изфабрикувана секретна информация за "Тръмп". Поискал за това 10 милиона долара, а после намалил до 1 милион долара, които да бъдат платени с течение на времето. Надявам се, че хората сега виждат и разбират какво става тук. Всичко това тепърва ще започне да излиза наяве - пресушете блатото!", написа Тръмп в Туитър.

В свои изказвания Тръмп често пъти използва думата "блато", като с него обичайно визира всички политици във Вашингтон, които му пречат да прави реформи или да взима решения. След победата на изборите през 2016 г., Тръмп често пъти заявяваше намерение "да пресуши блатото", припомня ТАСС.