Има данни, че към децата системно е проявявано небрежно отношение.

По този повод днес е имало среща между всички институции, ангажирани със случая, съобщиха от Дирекция "Социално подпомагане" в Русе.

Началникът на отдел "Закрила на детето" Милена Неделчева обясни пред БТА, че със семейството се работи от 2013 година. Тогава лекар подава сигнал, че две от децата - близнаци, били с анемия. Година по-късно при инцидент умира двугодишно дете, а през януари миналата година и бебе на 40 дни.

През последните месеци многодетното семейство живее в къща в Русе, но на 28 януари тази година в нея избухва пожар и то остава без дом. Мъжът работи в село Бъзън, а жителите и кметът на населеното място, след като разбират за инцидента, им предоставят безвъзмездно къща за зимата.

Неделчева заяви, че със семейството се работи постоянно и то получава подкрепа. Към момента единайсетте деца използват различни социални услуги. Най-малкото е на 2 години, а най-голямото - на 17 години, като всички посещават детска градина или училище.

По думите на Неделчева, откакто семейството живее в Бъзън, се наблюдава ежедневно от социални работници.

Изпълняващият длъжността директор на регионалната дирекция "Социално подпомагане" в града Благомил Благоев обясни, че днес е установено, че има храна за всички деца, но хигиената е много лоша.

По думите му ежедневните наблюдения ще продължат.

В следващите дни ще стане ясно дали децата ще останат в семейството или ще бъдат изведени.

И докато се реши каква ще е съдбата на децата, жителите на Бъзън помагат на голямото семейство кой с каквото може – с храна, с играчки и дори с електрически уреди.