Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Той поясни, че мъжът е на 25 години и е обвинен в умишлено убийство на малолетно дете, извършено по особено мъчителен начин. Наложено му е прокурорско задържане за 72 часа.

Задържаният Мехмед Г.Х. не се е опитвал да се укрие, но се е опитал да си изгради алиби за нощта на убийството. Мъжът е имал ключ от жилището на семейство Муса, с което е проникнал в него в ранните часове на 17 декември. 
По думите на главния прокурор мъжът е съзнавал какво прави и може да отговаря за действията си.

25-годишният Мехмед бе задържан по-рано днес след извършен обиск в жилището му в района на автогарата в Момчилград, при който бе открито тиксо.

В момента продължават действията по разследването. След привличането е осъществен разпит. На разпита е направено пълно признание по информация на колегите. Разбира се, признанието е свързано със съответствие с други доказателства, открити в периода на интензивната работа от вчера до настоящия момент. Около 16.30 ч. в Кърджали би трябвало да е започнал разпитът от съдия от Окръжен съд. Веднага след разпита ще следва следствен експеримент“, обясни главният прокурор, цитиран от "Фокус".

По закон за извършеното престъпление е предвидено наказание от 15 до 20 години "лишаване от свобода", доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Все още не са изготвени заключенията на назначените от прокуратурата експертизи: комплексна ДНК, дактилоскопна и физикохимична експертиза на веществени доказателства и съдебно-техническа експертиза на приобщени по делото средства за мобилна комуникация. Резултатите се очакват в близките дни. 

Сотир Цацаров благодари на всички следователи от Главна дирекция "Национална полиция" и на служителите от МВР-Кърджали и местната прокуратура.

Тялото на първокласничката бе намерено в неделя сутринта около 7.30 ч. в семейното жилище в Момчилград от майка й Садет, която се връщала от нощна смяна във фабрика край Кърджали. Дамла е била сама в апартамента, тъй като баща й работи в Белгия, брат й в Истанбул, а бабата била заминала в Турция при болни близки.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред журналисти, че майката Садет е задържана и й е повдигнато обвинение, но не за убийство, а за това, че е оставила без надзор детето си. По думите му, 8-годишната Дамла е била задушена чрез притискане, след което главата й е била омотана с тиксо.
Снощи в дома на детето беше извършен следствен експеримент с участието на майката. След това тя отново бе върната в ареста.