Оранжев и жълт код за обилни валежи и силни ветрове продължава да е в сила за 19 области в страната.

Най-силни са дъждовете в Западна и Централна България.

В Мало Бучино с допълнителна техника ще се навлезе в руслото на реката.

Мало Бучино Продължава да вали проливен дъжд, заради който реката е преляла, предаде БНТ.

Столичният кмет Йорданка Фъндъкова  бе на място. Ситуацията според Столична община е овладяна и една жена е била евакуирана. На място присъстват спешни екипи.

Разговаряхме с една жена, която живее от другата страна на реката и тя сподели, че това не е първият път, в който това се случва. Пътят до къщата ѝ е отцепен. Има готовност за изграждане на пясъчни диги, като сигнали за аварийна ситуация има и на други места в района.

 Продължават валежите в Северозападна България. Най-много дъжд през последното денонощие се е излял в района на Берковица, където минава Берковска река - там е паднало близо една трета от прогнозираното количество за декември.

Нивото на реката е повишено и заради обилното снеготопене във високите части на планината. През 2014 година водите ѝ излязоха от коритото си и нанесоха значителни поражения на сгради и инфраструктура. Според местните власти обаче, в момента няма основания за тревога.

Димитър Славчев, жител на Берковица заяви, че засега не, но ако се увеличи дъжда може да стане по-критично.

Марин Маринов каза, че наклонът е голям, реката е бързоходна, бързо се оттича, всичко е разчистено.

Радослав Найденов, заместник-кмет на община Берковица каза:

При това ниво и при това количество на валежите нямаме притеснения. Ще имаме готовност да реагираме, ако стане нещо необичайно или се увеличи количеството на валежите.

Благоевград 24-часово наблюдение на нивата на реките и язовирите на териториите на Благоевград и Кюстендил разпоредиха областните управители.

Свикани са кризисни щабове, а към момента водата в язовирите е в нормални граници както и нивата на реките Струма и Места. С около 40% е увеличено нивото на водите на реките Джерман и Бистрица, но засега опасност от преливане няма.

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград каза:

Към пътуващите искам да се обърна да се движат с понижена скорост пътните настилки в областта са хлъзгави да се съобразяват със ситуацията, която е в момента.

Продължават превантивните мерки на територията на Пловдив, Пазарджик и Смолян, където се очакват валежи от 60 до 100 литра на квадратен метър. От Регионалния щаб, който обхваща и трите области, съобщиха, че има определени допълнителни полицейски патрули, както и служители на пожарната, които при нужда да се включат в наблюдението на най-големите язовири. Към момента водоемите се следят денонощно от персонални отговорници, назначени от кметовете.

Проливен дъжд наводни улици в Перник. Залети са и паркинги в града. Авария спря парното, а хипермаркет за строителни материали барикадира входовете си с чували с пясък. Наводнени са улиците около Трета поликлиника в града. Няма опасност от преливане на язовир "Студена". 

Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи заяви:

Всички язовири, почти всички са с капацитет пълни от порядъка на 30 до 50%. Има няколко язовира, които са малко по-пълни, но опасности от преливане няма.

Количествата на валежите днес са малко по-ниски. Очаква се през тази нощ те да стигнат своя пик в районите на Югозападна България и Родопите. През идните дни: в неделя валежите ще са основно в Родопите, в понеделник, ще е топло, но ще започне да нахлува по-студен въздух от северозапад, но валежите ще се успокоят. В понеделник в планините ще вали сняг над 1700 м. Вятърът стихва още днес - обобщи накратко метеорологичната прогноза директорът на НИМХ – БАН проф. д-р Христомир Брънзов.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението гл. комисар Николай Николов представи информация за ситуацията днес. Прогнозата се сбъдна, валежите са обилни и заедно със снеготопенето предизвикаха усложняване на обстановката. За радост, никъде на територията на страната няма критична ситуация. На територията на областите Благоевград, Перник и Кюстендил има спорадично излизане на по-малките реки от коритата, които не представляват опасност за хората и имуществото . В областите Пловдив, Хасково, Пазарджик и Кърджали няма регистрирани произшествия. Разпореденото наблюдение на критичните точки и язовирните стени продължава и през нощта и стриктно се следи за изпълнението. Предвид прогнозите ще дадем указания за повишаване на готовността в няколко общини - Златоград, Крумовград и Елхово.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обобщи данните за столицата: най-силни бяха дъждовете в южните и западните райони на София и паралелно с обилното снеготопене имахме критични моменти и участъци. Сигналите са общо 44 – повечето за образували се завирявания. Екипите реагираха за почистване на шахти и отводняване. Две къщи в Мало Бучино са наводнени заради излизане на реката от коритото, но с помощта на тежка техника екипите на пожарната са се справили вече със ситуацията, продължава отводняването на къщите, като жена от единия имот е била изведена. Повишени са нивата на реките в тези райони на София. Кметовете и в Иваняне, Връбница и в район Сердика продължават наблюдението след като през деня нивата на реките се повишиха, но вече нивата са спаднали. 10 екипа на аварийното звено на общината и Столичният инспекторат приемат и отработват сигнали и са в непрекъсната координация със СДВР и екипите на пожарната.

Във връзка с обстановката по поречието на р. Искър и малките реки, които се вливат в нея уточнихме мерки къде да бъдат подсилени екипите и да бъде преместена техника – особено в тесните участъци и на местата, където преди време е имало наводнения, за да сме готови ако нивата продължават да се вдигат, поясни министър Радев.

Електроенергийната система на страната е стабилна, в рамките на електроенергийния системен оператор няма аварии. По отношение на трите електроразпределителни предприятия на територията на страната – има епизодични проблеми с електрозахранването на общо 14 000 клиенти на ЧЕЗ в областите Кюстендил, София и Благоевград, като 40 екипа работят за отстраняване на повредите до няколко часа. Енергийната система е стабилна – на територията на Енерго Про и EVN няма населени места без ел.захранване. Тъй като НЕК стопанисва най-големите комплексни язовири в страната, важно е да съобщим, че те са в необходимата кондиция и свободният им обем е над 30%., съобщи министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Нормална е пътно-транспортната обстановка в страната към момента. Затворен е единствено пътят Велинград- Септември за извършване на оглед след пътен инцидент. Две са тежките произшествия през последните часове – на територията на областите Велико Търново и Враца, като причините за тях най-вероятно не са свързани с метеорологичната обстановка. Директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски призова водачите да шофират с повишено внимание и съобразена с обстановката на пътя скорост.

Няколко са армейските формирования
, които имат готовност да оказват помощ на населението във връзка с усложнената обстановка – те са на територията на Благоевград, Смолян, Хасково, София и област София.По решение на Националния щаб и със заповед на министъра на отбраната командирите по места са в тясна връзка с областните и общинските управи и са в готовност за оказване на помощ. Военно-полицейски сили и ВМА също имат готовност за реакция в помощ за хората в застрашените места в случай на нужда, съобщи бригаден ген.Иван Ортомаров, директор на Дирекция „Операции и подготовка“ в МО.

В заседанието на Националния щаб участваха и министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.