Заев: Да не пишем в учебници ”бугарски фашистички окупатор”

stat
09:54  |  9 ноември 2017 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /    |  видео
На 1 август Зоран Заев посрещна в Скопие Бойко Борисов и двамата подписаха договор за приятелство На 1 август Зоран Заев посрещна в Скопие Бойко Борисов и двамата подписаха договор за приятелство
Сн.: БТА
Видео: Зоран Заев

Македонският премиер Зоран Заев даде интервю на сръбски език за черногорската телевизия "АнтенаМ", в което се обяви за промени в македонските учебници.
На въпрос дали трябва да има ревизия на написаното в исторически книги и учебници, той отговори:

"Когато говорим за преоценка, преди всичко мислим, че трябва да внимаваме за приятелството. Да не употребяваме думи като "неприятелство". Ето, направихме подобен опит с България - там стои "бугарски фашистички окупатор" от Втората световна война. Може да бъде "фашистички окупатор" - ако градим приятелство, нека внимаваме за тези неща".

Заев заяви още, че одобрява редакция в македонските учебници, която е жест и към Гърция.

"Когато става дума за Егейска Македония, която наричат Северна Гърция, това е част от Европа - да внимаваме за тези неща и за думите, които употребяваме", подчерта премиерът

На 1 август българският премиер Бойко Борисов отиде в София и двамата със Заев подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между страните.

Ратифицикацията на договора обаче все още се бави в македонския парламент. Правителството реши да изчака и да внесе документа в Собранието след окончателното обявяване на резултатите от местните избори. В същото време ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата опозиционна партия в Македония, че настоява за референдум за договора.
Последно в Политика


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.