Преди това двамата премиери проведоха среща на "четири очи" .

Българска правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, пристигна по-рано днес на официално посещение в Македония. Самолетът на Авиоотряд 28 кацна около 11,30 часа на летище "Александър Велики".

В 12,20 часа премиерът Борисов беше посрещнат с държавни военни почести пред Министерски съвет в Скопие.

Двете страни се договарят да си сътрудничат в рамките на Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и други международни организации и форуми.

Вижте снимки от подписването на договора >>>


Двете съседни държави ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО.

Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО, съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО.

Страните ще съдействат за развитието на сътрудничеството между държавите от Югоизточна Европа, за укрепване на разбирателството, мира и стабилността в региона и при осъществяването на регионални проекти, като част от процеса за създаване на единна Европа.

Текстът на договора може да бъде намерен на страницата на Министерството на външните работи.

България и Македония направиха историческа стъпка заедно напред. Това каза македонският премиер Зоран Заев след поспиване на Договора.

„Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество показва, че там, където има политическо желание въпросите ще се решат, добави той. По думите му договорът е общ успех, като ще допринесе за стабилността на държавите и в региона.

„Правителството на Македония реши да прави политика на решения, а не на проблеми. В правителството на България видяхме конструктивен партньор, със същите цели. Македония и България показаха отговорност към гражданите си. Това наше приятелство е пример как дългогодишна спирачка може да стане мотор за свързване на народните, за подобряване на живота на гражданите и развитие на региона“, заяви Заев.

Договорът осигурява шансове за икономически развой на двете държави, сътрудничество във всички области, посочи премиерът на Македония.

Борисов в Скопие: Гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш

Неслучайно хората са казали, гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш, затова ние решихме да гледаме напред, заяви премиерът и изрази убеденост, че след десет години резултатите от днешната среща ще бъдат видими и за двете държави.
Това отбеляза Бойко Борисов след подписването на договора.

Премиерът заяви още, че се очаква положителна реакция на ЕС, защото две държави без посредници и напътствия са стигнали до извода, че
мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало.

Дали сме си сметка, че това ще остави младите хора на Балканите, ще повиши конкурентоспособността и ще ни направи силни, независими и значими, посочи още българският премиер.

Договорът за добросъседство с Македония не е насочен срещу нито една друга държава, отбеляза още той. 

"Още една положителна страна на днешната среща и подписването на договора – с колегата Зоран Заев сме от различни европейски политически семейства – той е от ПЕС, а аз от ЕНП. Вашата опозиция в лицето на Никола Груевски е от моята европейска партия. Заедно с него много работихме по подписването на договора”, подчерта Борисов.

По думите му, критики около договора за добросъседство винаги ще има. Такава е имало и в България. Демокрацията е това – ще има критики, подчерта Бойко Борисов.