Той е заявил това по време на днешното правителствено заседание, става ясно от публикуваната стенограма. 

"Тук искам само да ви помоля, тъй като предстои да се приемат в парламента здравна реформа, правосъдна реформа, сигурност, антикорупционната стратегия, всички парламентарни групи, които представят коалицията в парламента, да се съобразяват с решението на МС и това, което гласуваме ние", казва Борисов.

По думите му би било много лош знак някои от тези реформи или това, което предлагат, да излиза от името на кабинета, защото "всички вдигаме ръце тук, в парламента да бъде бламирана една или друга реформа".

"Дали е Калфин, Москов, Иванов или Бъчварова, няма абсолютно никакво значение, това, което вземаме като решение тук, нашите парламентарни групи са длъжни да го изпълняват", подчертава премиерът.

Според него министрите и той са изпратени в МС от партиите, които носят мандата да управляват, с единственото изискване всеки от тях да бъде възможно най-добрият експерт. Затова, след като даден министър предлага нещо, то тряба да се подкрепя.

"Госпожа Кунева или Бъчварова, моля ви, когато отивате на групи или на партийни ръководства, аз имам грижата за ГЕРБ, разбира се, да бъде подкрепяно. Много неприятно ще звучи и в обществото, в парламента да бъдат бламирани реформи, които кабинетът вече е приел, а виждате, че ние се стараем да го направим така, че с работодатели, със синдикати, с възможно най-голям консенсус да отиваме към тази посока", заявява още премиерът.

Той изтъква, че така или иначе в един момент ще опрат до мнението на социалните партньори и е по-добре да ги изслушат, за да се намират компромиси.

Точно днес управляващите и синдикатите се договориха за пенсионната реформа.

Борисов признава, че понякога това са много много време, нерви и ресурси, но ефектът след това бил по-добър.

"Така направихме и с Христо Иванов – колко недели, колко срещи с прокурори, съдии, депутати от различни групи. В началото, както се казва, не искаха да седнат един до друг, камо ли да говорим за някакъв консенсус и накрая мисля, че намерихме добър баланс. Така направихме и с Калфин", допъва министър-председателят.

Той изтъква, че сега цялото време и подкрепа на правителството се отправя към здравната реформа, защото това е "много важно и структуроопределящо".

Неотдавна той помоли опозицията да даде толеранс от десетина дни за здравния министър Петър Москов, чиято оставка беше поискана, а много лекари в цялата страна излязоха на протести.

В същото време преди няколко дни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че са изклчително притеснени от това, което става в здравеопозването и заяви, че реформи не могат да се правят, без преди това да са питани медиците.