На пресконференция в Шумен председателят на Парламентарната група на ГЕРБ каза, че подкрепата, която получават всички министри от кабинета на премиера Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ, е ясна, но това не означава, че "оставаме без критика към проблеми там където възникват".

"Имаме огромни притеснения по начина, по който се провежда тази реформа, защото преди да започнеш и да стартираш една реформа, трябва да си убедил тези, които трябва да я проведат и тези, с които трябва да я проведеш", заяви Цветанов.

По думите му лекарите и ръководителите на здравни заведения са хора с опит, познават проблемите и трябва да бъдат чути, защото иначе реформата ще бъде обречена на неуспех.

"Притеснени сме, следим внимателно процесите, ежедневно както на мен и на други наши депутати и представители на партията звънят съответните доктори и ръководители на здравни заведения", допълни Цветанов.

Според него, когато се прави реформа, тя трябва да бъде устойчива и да бъде продължена и след 4-годишния мандат на правителството.

Междувременно и д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на здравната комисия в парламента, коментира пред "Труд":

"Още миналата седмица изразих тревогата си, че мярката за обединяване на болници се предприема без постигнато минимално съгласие по въпроса и това доведе до нарушаване на спокойната работа - през седмицата имаше протести на много места, което не е в интерес нито на пациента, нито на системата".

На 13 май Борисов призова опозицията, която поиска оставката на здравния министър Петър Москов, да му дадат толеранс от седмица до 10 дни, защото му има пълно доверие и иска да види резултати от реформата.