От обвинението разпространиха подробен доклад за действията на разследващите по досъдебното производство след експлозиите. То е образувано срещу неизвестен извършител за това, че е държал боеприпаси, като не е взел необходимите мерки за сигурност, поради което е нанесена значителна щета.

Складовата база е обособена самостоятелно с пропускателен режим. Изграден е СОТ върху целия периметър и има пулт за управление в дежурната стая, като за него отговаря специално определен служител. На 21 март обаче не са били регистрирани сигнали от охранителната техника на оградите.

В резултат на проведените до момента процесуално-следствени действия са установени сериозни пропуски и груби нарушения в охраната и пропускателния режим на цялата площадка в Иганово, които са давали възможност за нерегламентирано проникване. Контролът от изградената на място охрана не е бил ефективен, съобщават от прокуратурата.

От 7 до 19 ч. на 21 март на смяна като ведомствена охрана са били 7 души, като всички са разпитани като свидетели. От 19 ч. по график е трябвало да застъпи нощната смяна, която също е от 7 служители. Дневните охранители обаче са си тръгнали 20 минути по-рано, а нощната смяна е закъсняла.

Така охраняемият периметър е оставен без физическа охрана в продължение на повече от 30 минути.

"Едва ли е случайност, че и първият инцидент – на 21 март, и вторият – на 14 април, са възникнали именно в този отрязък от време – първият около 19.20 часа, вторият – малко след 7 часа – т.е. в периода, през който се сменят постовете на охраната", пише още в доклада на Районната прокуратура в Карлово.

Същевременно в района няма изградено видеонаблюдение, а охранителната техника на склад №6, в който избухнаха взривовете, не функционирала от 1 година.  От изградените постове-вишки няма пряка видимост към всички охранявани обекти, а сигнално-известителната система няма памет и се изчиства ръчно от оператора.

Извършваните от охранителите обходи са продължителни, а през това време не е осигурена надлежна охрана на оставащия район.

"Недоумение буди и фактът, че вратите на складовете с боеприпаси са с прозорци, през които без особени усилия за счупването им, могат да бъдат подхвърлени различни предмети, в т.ч. леснозапалими течности и др., които са в състояние да предизвикат горене или други инциденти с непредвидими последици", пишат още прокурорите.

При извършения първоначален оглед на външния периметър са открити скъсани оградни мрежи, а на места оградата е ръждясала, увиснала, като не се изключва версия за нерегламентирано проникване в района, улеснено и от пропуските в охраната.

Пропускателният режим на площадката също сочи на неясни критерии за допуск на различни лица.

Преди взривовете на 21 март в обекта са пашували от месеци над 20 коне. Собственикът им е разпитан, като е обяснил, че животните изяждат тревата между складовете, с което се избягва необходимостта тя да се коси, заради изискванията за протипопожарна безопасност. Собственикът пък влизал в района, когато реши, за да наглежда „животните, да им носи храна или да ги пои“. Имал устно разрешение от изпълнителния директор.

"По време на разпитите мъжът твърди, че е бил придружаван от охранител, но ако това е било факт, кой е охранявал през това време участъка, за който този охранител отговаря?!", питат риторично от прокуратурата.

Прочистване за милиони

На 23 март районният прокурор на Карлово е поискал от Министерството на отбраната осигуряването на сапьори за прочистване на производствената и складовата база и 3-километровата зона за сигурност от разпилени осколки и невзривени боеприпаси.

Седмица по-късно започва операция по прочистване в радиус от 1 км от външната страна на складовата база.

След направено проучване при разследване на подобни инциденти от държавното обвинение е установено, че се касае за установена практика вътрешният периметър да се прочиства от частни фирми срещу суми над 1 млн. лв.

"Само за сравнение – прочистването на района на „Петолъчката“ след последния инцидент там, на периметър в пъти по-малък от този на ВМЗ, е струвало на фирмата около 1 200 000 лв. Простите аритметични изчисления показват, че такова прочистване от частна фирма би струвало на ВМЗ сума над 10 милиона лв.", се казва в доклада на прокуратурата.

При последвала среща между прокурори и военни е взето решение сапьорите на МО да проведат и вътрешно прочистване на района, само срещу заплащане на консумативите – пътни, дневни и др.

"Впрочем, размерът на сумата и упоритото настояване прочистването да бъде извършено от частни фирми, това също е предмет на отделна проверка и разследване на евентуална версия за умишлени действия по предизвикване на инцидента", заключват от държавното обвинение.

Вчера в цеха на ВМЗ за утилизация на боеприпаси при Иганово избухнаха нови взривове. Няма жертви и ранени. В цеха е имало около 500 термобарични гранати, които са унищожени. Станали са две големи експлозии, а след тях още 22 по-малки, последният от които около 12,30 ч.

Образувано е досъдебно производство, а една от версиите е за саботаж.
Главният секретар на МВР Георги Костов коментира, че не е трудно да бъде открита взаимовръзка между вчерашните взривове и тези от 21 март.