От прессекретариата на президента потвърдиха пред "Дневник", че "не се предвижда участие на президента на тържествата".

Информацията, че след получената покана, българският президент е отказал да присъства, се появи тази сутрин в руското издание "Взгляд".

Много западни лидери отказаха да присъстват на парада по случай края на Втората световна война. Сред тях са президентът на САЩ Барак Обама, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, канцлерът на Германия Ангела Меркел (която ше посети Москва на 10 май), председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, президентите на Полша, Словакия и Словения.

Общо 68 чуждестранни лидери са поканени на празненствата по случай 70-годишнината от края на Втората световна война. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че положителните отговори са около 30.

"Получихме около 30 положителни отговора. Това на практика са всички наши партньори от Общността на независимите държави, Виетнам, Монголия, редица европейски страни, балкански държави – Сърбия, Черна гора, Македония, а също и Словакия, Гърция и Кипър", отбеляза министърът.

"Взгляд" твърди, че българският държавен глава е "известен със своите русофобски изказвания". Изданието дава за пример интервю на Плевнелиев за германски медии, дадено миналата година, в което нарича Русия "националистическа и агресивна държава".

През февруари 2014 г. Плевнелиев посети Русия по повод закриването на Олимпиадата в Сочи. Тогава в социалните мрежи имаше множество призиви към него да отмени пътуването заради ситуацията в Украйна и ролята на Русия в нея. Държавният глава обясни визитата си с това, че е получил поканата от Българския олимпийски комитет, а не на руските власти.

Пресслужбата на Кремъл обаче разпространи снимка, на която се вижда как Плевнелиев се здрависва с президента на Русия Владимир Путин.