БТА предлага справка на Франс прес за най-смъртоносните терористични нападения в страната за последните 40 години.

Вижте снимки от атентата в Париж >>>

Март 2012 г.: на 11 и 15 март 23-годишният Мохамед Мера застрелва трима военни на улицата в югозападните градове Тулуза и Монтобан, а на 19 март убива три деца и един преподавател в еврейски колеж в Тулуза. На 22 март е убит от полицията при обсада на апартамента му.

3 декември 1996 г.: при бомбен атентат в метростанцията Пор-Роаял в южната част на Париж са убити четирима души, а 91 са ранени. Терористичното нападение с газова бутилка наподобява вълната от атентати от 1995 г.

25 юли 1995 г.: при експлозията на бомба във вагон на регионалното метро на станция Сен-Мишел насред Париж са убити 8 души, а 119 са ранени. Атентатът е приписан на алжирските ислямистки екстремисти и е най-смъртоносният от вълна от девет терористични нападения през лятото, в които загиват осем души, а над 200 са ранени. През 2002 г. двама мъже са осъдени на доживотен затвор за три от тези атентати.

17 септември 1986 г.: при бомбен атентат пред магазина "Тати" в Париж са убити 7 души, а 55 са ранени. Той се вписва сред 15 атентата (три от тях осуетени), извършени от проиранската терористична мрежа на Фуад Али Салех през 1985 и 1986 г., в които общо са убити 13 души, а 303 са ранени.

31 декември 1983 г.: двама убити и 34 ранени на гара Сен-Шарл в южния град Марсилия при експлозията на бомба близо до автоматичните гардеробчета. Няколко минути преди това в друга експлозия във високоскоростен влак по линията Марсилия-Париж са убити трима души, а трима са ранени. Сред поелите отговорност за двата атентата е "Организацията за арабска въоръжена борба".

15 юли 1983 г.: при експлозията на бомба близо до регистрационните гишета на компанията Търкиш еърлайнс на парижкото летище Орли са убити 8 души, а 54 са ранени. През март 1985 г. трима арменци са осъдени за този атентат на доживотен затвор, 15 години и 10 години затвор.

9 август 1982 г.: група от петима убийци откриват огън и хвърлят гранати в ресторант "Голденберг" в еврейския квартал на Париж. 6 души са убити и 22-ма са ранени. Нападението дълго време се приписва на палестинската групировка Абу Нидал, но остава неразкрито.

29 март 1982 г.: при атентат срещу влак по линията Тулуза-Париж, в който е трябвало да се намира тогавашният кмет на Париж Жак Ширак, са убити петима души, а 77 са ранени. Това изглежда са първите ответни мерки на терориста Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала, за арестуването на двама членове на мрежата му, швейцареца Брюно Бреге и бъдещата му партньорка Магдалена Коп.

3 октомври 1980 г.: скрита в мотоциклет бомба избухва пред синагога в Париж по време на молитва. Четирима души са убити, а двадесетина са ранени.

20 май 1978 г.: палестински екстремисти откриват огън на парижкото летище Орли по група пътници, които се готвят да вземат полет за Тел Авив. Убити са осем души, сред които трима от нападателите, двама полицаи и трима пътници. Ранени са трима пътници.

Анкета: Има ли опасност от терористични актове в България?