Темата за отчитането на сметките за ток бе повдигната вчера на заседанието на правителството от вицепремиера Томислав Дончев, стана ясно от стенограма от заседанието.

Дончев посочи, че е получил сигнали за срокове за отчитане на сметките от 40 дни.

"Не мога да кажа дали това е истина в момента, но разпоредих да се провери веднага. Помолих и министър Петкова да се провери дали това е вярно, ако е вярно – защо се случва така. Моля да бъде на вниманието на всички колеги, които имат пряко или опосредствано отношение по този въпрос, защото темата е критична", подчерта Дончев.

Енергийният министър Теменужка Петкова също каза, че е получила такава информация.

Премиерът посочи, че когато отчитането стане за един по-дълъг период, идват големи сметки и то изведнъж веднага след Нова година.
 

"Вече един път това успя", каза премиерът, говорейки вероятно за протестите срещу високите сметки за ток през февруари миналата година.

Меглена Кунева допълва, че Комисията за защита на потребителите трябва да бъде алармирана и на базата на Закона за защита на потребителите трябва да се върне нормалното положение.

"Вицепремиерът Кунева с Теменужка Петкова. Ако трябва, заедно срещнете се, обяснете им какво имат по договор и това не го допускайте, да не се получи повторно", нарежда Борисов.

Според действащото законодателство измерването на количеството електрическа енергия трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни.

По-късно стана ясно, че след проверката се е оказало, че става въпрос за сигнали за единични случаи. Министър Теменужка Петкова обяви пред bTV, че ЕРП-тата уверяват, че всички засичания ще стават в срок и няма да има нищо нерегламентирано.