В качеството си на секретар на РИК на евроизборите, проведени на 25 май, Барзат е допуснал грубо нарушение на изборното законодателство, позволявайки си да нахлуе в секция № 61 в община Кърджали заедно с други активисти на ДПС след приключване на гласуването, заявиха от пресцентъра на ГЕРБ.

След това Барзат упражнил натиск върху членовете на СИК при броенето на бюлетините, посочвайки императивно кои са действителни и кои не.

Член 272 от Изборния кодекс изрично посочва лицата, които имат право да присъстват при установяване на резултатите от гласуването. Неговата намеса, съпроводена със заплахи от страна на придружителите му, причини сериозни сътресения в работата на СИК № 61 и доведе до влошаване здравословното състояние на председателя, заради което се наложи да бъде повикан екип на Спешна помощ, припомнят от партията на Бойко Борисов.

Оттам уточняват, че "за тази абсурдна ситуация", при която секретар на РИК грубо се намесва в работата на СИК при установяване на резултатите от гласуването, надлежно са били информирани ЦИК и прокуратурата.

Въпреки изложеното по-горе, ЦИК взима решение за председател на РИК Кърджали да бъде назначено лице, което безнаказано погазва закона и от което се очаква да организира и проведе „законно” и „спокойно” изборите. Намираме за недопустимо г-н Барзат да бъде член на РИК, а още повече председател. Последното би означавало, че ЦИК толерира проявите на агресия и създава сериозни предпоставки за опорочаване на изборния процес”, се посочва още в позицията на ГЕРБ.

Междувременно и от БСП в Кърджали се обявиха против назначението. Като прецедент в най-новата история на Кърджали определи избора на председател на РИК пък бившия депутат от Коалиция за България Милко Багдасаров.

"За мен изборът на представител на ДПС е резултат от кафето в Кърджали между Борисов и Местан и продукт на задкулисни игри", заяви пред медии доскорошния областен лидер на социалистите в Кърджалийско, цитиран от БТА.

Социалистите обявиха, че кърджалийските лидери на основните политически партии не са постигнали консенсус на среща при областния управител и се е наложило ЦИК да вземе решение.

От ЦИК обявиха, че решението може да се обжалва в тридневен срок пред Върховния административен съд. И от ГЕРБ, и от БСП заявиха, че ще го направят.

Съставите на 21 от общо 31 РИК са определени, съобщиха междувременно от ЦИК. Партиите са постигнали съгласие за разпределението на ръководните постове само за 10 районни комисии, предаде БНР.
Говорителят на ЦИК Александър Андреев припомни решението, според което в малките РИК-ове със състав от 15 души ГЕРБ трябва да има петима членове, БСП - четирима, ДПС двама, Атака, Реформаторите и ББЦ по един. В големите 19-членни РИК-ове съотношението е 7:6:3:1:1:1.

Определени са и избирателните секции в чужбина. В Турция ще се разкрият 52, в Испания - 33, във Великобритания - 15, а в САЩ - 13.