Лидерът на ДПС каза това по повод следното изказване на Сергей Станишев в интервю за "Труд":

"Когато говорим за нашите избиратели и тяхната позиция, да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България от друг център и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област. Ние мислим ли за тези последици?!"

ГЕРБ заявиха, че ще се обърнат към ДАНС заради изказването на Станишев.

Местан каза още, че в България няма дори наченки на такива настроения. Той призова политическите лидери, включително президента, "да не се разгръщат необосновано", да не развиват "безотговорно хипотези какво би станало в България, защото предпоставки за подобни референдуми няма”.

Лидерът на ДПС подчерта, че България е със свещени и непроменими граници.

Преди дни Росен Плевнелиев, обявявайки се срещу референдума в Крим, попита "може ли български граждани от турски произход да поискат подобна намеса от турския премиер?"

Лидерът на ДПС отказа да коментира позицията на Станишев:
Аз съм достатъчно скромен, за да очаквате от мен да играя ролята на оценител на действия на колеги.”

По повод декларацията на парламента за Украйна, която днес беше отложена, докато не се изработи обща позиция на четирите партии, лидерът на ДПС каза, че по толкова важна тема не е редно да има отделни проекти.

Местан подчерта, че тяхното разбиране е парламентарните групи да седнат на консултации и да се опитат да постигнат съгласие за обща позиция на парламента.
Дори смятам, че е по-правилно българската държава да има своята обща позиция, добави той.

Все още няма коментар на Сергей Станишев.