Наборната служба няма да се върне, президентът Румен Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото. Това се казва в позиция на председателя на ДПС Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на партията.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба", коментира Пеевски.

По думите му хората трябва да са наясно, че единствено българският парламент може да взема подобни решения.

"Ние многократно вече заявихме, че няма да се допусне подобно нещо! Ние много ясно слушаме и чуваме гласа на хората и сме категорични - младежите на България няма да ходят в задължителна казарма", подчертава председателят на ДПС и добавя:

"Конституцията много ясно прокламира правомощията на институциите и отново напомняме на Радев да не се изкушава да гази основния закон, воден от лични политически амбиции, а да изпълнява конституционните си задължения".

По-рано държавният глава Румен Радев заяви, че трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза президентът.

Скоро ще навършим 20 години откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се Румен Радев.