При проверка служители от Централното митническо управление са установили, че някои от поставените митнически пломби на уредите за измерване и контрол са подменени, други липсват, а метрологични стикери са пробити, съобщиха от агенцията.

При липса на митнически пломби на някои от елементите на измервателната система в продължение на дни данните, които се предават към индустриалния контролер в Интегрираната комуникационна система за наблюдение и контрол (ИКУНК) биха могли да бъдат манипулирани.

Проверка е установила, че на 5 април от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД немотивирано са поискали от началника на Митница Бургас свалянето на няколко митнически пломби, както и за пет дни определени уреди да преминат от работен в тестови режим. Контролните точки са оставени без митнически пломби и без митнически контрол в продължение на дни, като по същото време са извеждани големи количества продукти от данъчния склад, а в последствие показателите на уредите са нулирани.

От Агенция "Митници" са констатирали възможности за унищожаване, подмяна и манипулиране на документи и са установили липса на документи и несъответствия. Не са спазени административни процедури, което е създало възможност за манипулиране на данни.

Лицензите на акцизния склад на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" и на петролния терминал "Росенец" бяха отнети на 22 юли 2011 г. заради липса на измервателни уреди.
С решение на съда рафинерията продължи да работи без лиценз, а десетки митничари следиха движението на горивото.
По-късно измервателните уреди бяха поставени според изискванията.
В края на януари 2012 г. "Лукойл Нефтохим" си върна лицензите и за акцизния си склад, и за петролния терминал "Росенец". Това стана възможно, след като Агенция "Митници" удостовери, че измервателните им уреди вече отговарят на изискванията.