Преди да стане народен представител от ГЕРБ, Димитров имаше крупен бизнес с дистрибуция на цигари, както и интереси в дърводобива и ловните стопанства.

По първия сигнал Димитров действал в полза на фирмата на майка му Елеонора Димитрова - "Фабрика Медикет" АД, обясниха от комисията, която го проверява от миналия юни.
Той внесъл за разглеждане и гласувал текстове, с които се премахва ограничението годишната вноска за стопанисване на дивеча.
"Фабрика Медикет" има договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба" и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе".
Приемането на законопроекта на Димитров би довело до намаляване на разходите за "Фабрика Медикет", смятат от комисията.

По втория сигнал ексдепутатът внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места.
Тук се оказва, че частният интерес води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.
Бившият народен представител направил и друга поправка, която предвижда да се забрани търговията с т.нар. "цигарени гилзи" – свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. 
Така пък се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2" ООД.

Емил Димитров не се е отзовал и на двете покани на комисията да бъде изслушан. Той се защити още при започване на проверката, че не е в конфликт на интереси.

Решенията на комисията подлежат на обжалване пред Административен съд - София. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.

Наскоро Димитров обяви, че няма да се кандидатира отново за Народното събрание. ГЕРБ обаче също нямало да го слагат в листите.
Като депутат той си спечели прякорите Лобиста, Фаса, Горския и др.

Преди дни той обвини бившата шефка на правната комисия в парламента Искра Фидосова, че създавала интриги и напрежение. Имало "опит да се направи цедка в комуникацията между премиера Борисов и парламентарната група".

Името му се появи в скандала с дюните в Несебър. Свързана с него фирма е започнала процедура да купи терен край морето, който да бъде изключен от държавния горски фонд, съобщи през януари "Биволъ".

Димитров е собственик на футболен клуб "Чавдар"-Етрополе, който летя с правителствения самолет за мач с "Витоша"- Бистрица, където тренира експремиерът Бойко Борисов.

Миналата година стана ясно, че ЕК е поискала през август от България да разследва два проекта, финансирани по Оперативна програма "Околна среда", за да прецени дали те отговарят на изискванията. Единият проект е за развъждане на елен в района на Етрополе, а другият - за екологочна оценка на територията на община Сапарева баня. Проектът в Етрополе се свързва с  Димитров, който преди това е бил общински съветник.