„За” гласуваха 76 депутати, „против” – 8, двама се въздържаха. Законопроектът е с вносители Диан Червенкондев и група народни представители, предаде „Фокус”.

До законовата поправка се стигна след  проваления опит за раздържавяване, в който не се стигна до подаване на обвързваща оферта от единствения кандидат. Според управляващите обявяването на нова процедура би отнело твърде много време, а изваждането на дружеството от забранителния списък ще помогне за по-леки условия при продажбата. Задълженията на ВМЗ Сопот са над 150 млн. лв., а двама от кредиторите вече поискаха завода да бъде обявен в несъстоятелност.

В мотивите се посочва, че към настоящия момент финансово-икономическото състояние на дружеството е изключително тежко. При обявяване на дружеството в несъстоятелност, е твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден „на парче“ и да не запази своята цялост. С оглед на това, единствената и бърза възможност е приватизация, но при по-облекчени условия от поставените в приетата вече стратегия, за която стана ясно, че не може да бъде изпълнена, става ясно от мотивите.

Вносителят на законовите промени Диан Червенкондев обяви от трибуната, че "ВМЗ-Сопот" има най-големи загуби по време на управлението на Тройната коалиция. И според него за това свидетелстват финансовите резултати на "ВМЗ" на база 12-годишна стратегия. "С най-големи загуби, въпреки договорите, въпреки пазарите, въпреки управлението на Тройната коалиция, "ВМЗ" е именно при вас – през 2008 г.", добави той.

"Тръгвате към окончателното унищожаване на "ВМЗ-Сопот", обяви Румен Петков от левицата. Според него това е една престъпна политика срещу "ВМЗ-Сопот". "Провалихте се в приватизацията и предлагате да няма никакви условия, които да защитават националните интереси и тези на работещите във "ВМЗ", категоричен беше Петър Мутафчиев от БСП. Той обърна внимание, че компании се включват в този списък тъкмо, защото имат особена значимост за българската икономика.
Друг депутат от левицата - Корнелия Нинова, заяви, че с подобно решение се дава "стратегическа приватизация в ръцете на "калинки". Има ли едно място в света, където държавата не участва в управлението продажбата на боеприпаси, попита тя. Вносителят на законовите промени

В рамките на действащото законодателство, започването на нова процедура следва да се предхожда от приемане на нова стратегия за приватизация на „ВМЗ“ ЕАД. Опитът показва, че за реализиране на такава процедура (от разработване и приемане на нова стратегия до избор на купувач) би отнело не по-малко от 8-9 месеца – срок, в който дружеството няма възможност да функционира без да трупа нови задължения, включително и лихви по вече натрупаните. Поради тази причина, единственият възможен начин за ускоряване на процеса по раздържавяване е изваждането на дружеството от списъка-приложение № 2 към чл. 35а от Закона за приватизация и следприватизационен контрол и незабавно започване на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона, казват вносителите.

Новата процедура ще бъде от компетенциите на АПСК, чиито управляващи и контролни органи ще бъдат отговорни за критериите по приватизацията. Новите критерии към купувачите, съответно и следприватизационните ангажименти, ще бъдат съгласувани с Надзорния съвет на АПСК, в който участват представители на парламентарно представените политически сили, се посочва в мотивите на вносителите.

Каква да е съдбата на ВМЗ - Анкета