Около 60 изтребителя и други бойни самолети ще участват в тактически учения на военновъздушните сили на НАТО, които започват днес във военновъздушна база в Германия, предаде ДПА, на която се позова БТА.

В маневрите "Тайгър мийт" (Tiger Meet - в превод "Среща с тигър" - б.р.) в Ягел, в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, ще се включат около 1100 военнослужещи от 11 държави от НАТО, а също от Австрия и Швейцария. Ученията ще продължат до 14 юни.

Целта на учението е засилване на сътрудничеството с партньорските държави и обмени авиационен и технически опит, съобщиха германските въоръжени сили.

Бундесверът отбеляза, че всеки ден страната домакин ще задава сценарий, който постепенно ще се усложнява.

Маневрите в Ягел са едни от най-големите учения за общи въздушни бойни операции в Европа и осигуряват особено ценен опит за участващите екипажи, подчертаха военните.

Само преди няколко дни, на 31 май, завърши най-голямото учение на НАТО, организирано след края на Студената война.

Поредицата от военни маневри под името "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024) бяха започнати от НАТО в отговор на променената ситуация около сигурността в Европа в резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди повече от две години.

По данни на щаба на НАТО в ученията, започнали преди около четири месеца, са участвали над 90 000 войници от всички 32 държави членки на алианса, както и 50 военни кораба, 1100 бойни машини и над 80 бойни самолета.

Учението беше съсредоточено по-специално върху предупреждението и разгръщането на националните и многонационалните сухопътни сили на източния фланг на НАТО, от Полярния кръг до Карпатите в Румъния.

ДПА отбеляза на 31 май, че сценарият за мащабните военни маневри е руско нападение на съюзническа територия, попадащо в обхвата на член 5 от Северноатлантическия договор, който посочва, че нападение срещу един съюзник от НАТО се смята за нападение срещу всички съюзници.

Член 5 е бил прилаган само веднъж - след терористичните атаки на "Ал Кайда" срещу САЩ на 11 септември 2001 г., припомни тогава ДПА.