Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, съобщи кметът на селото Тодор Налбантов пред БНТ.

Сто процента са щетите в голяма картофена градина, а лозов масив е ударен на 80 процента, но реално реколта там няма да има никаква, описа Налбантов.

Пораженията няма да бъдат описвани от общината и държавните власти, защото земеделските площи са застраховани.

"Хората са отчаяни. Не се надяват на помощ нито от държавата, нито от застрахователите", коментира още кметът на Искра.

По думите му, преди градушката ракети са изстрелвани от 4 площадки, което е предотвратило големи щети и по къщите на хората. Счупени са единствено няколко прозореца.

Човекът, който пускал ракетите, обяснил на кмета, че облакът бил толкова голям, че не са успели да го разбият изцяло.

"Градушката се изсипа вчера около 15 часа - тъкмо се бях прибрал от черешовите градини. Паднаха ледени късове с размера на орех. По лозята имат щети, но продукцията не е унищожена на 100%", разказа пред bTV собственикът на лозови масиви Тодор Диманов, който от вчера описва щетите.

Според него не е останал нито един нормален грозд, което означава, че трудно ще се постигне качество на продукцията.

"Един грозд трябва да е два пъти по-голям. В момента имаме само парчета от грозд. Не е проблем това, че по земята има толкова много листа. Проблемът е, че гроздето с ниското качество няма да бъде изкупено за вино", каза Диманов.

Унищожените са около 75 декара с мерло. Собственикът на лозови масиви обаче има и още едно лозе от около 25 декара, разположено на друг терен.

"Пускаха ракети против градушката, но за съжаление този път те не помогнаха. Благодарение на защитата през последните 10 години ние имаме продукция, защото преди това градушката ни биеше непрекъснато и бяхме много по-зле", сподели още Тодор Диманов.

Градушка се изсипа над много места в България в неделя. В Пловдивско щети има още в община Лъки и Казанлъшко - в град Шипка и между селата Долно и Горно Изворово.

Ледени късове са се изсипали и в кюстендилското село Горна Гращица, както и в кърджалийската община Ардино, където градушката е ударила привечер и е продължила половин час.

В ардинското село Ахрянско местните се оплакаха, че е била с размери на лешник и са пострадали насажденията им от картофи и овощни дръвчета. 

И днес се очакват градушки. Оранжев код за валежи с гръмотевици е обявен в областите Ловеч, Плевен, Враца и Монтана, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на своя сайт. Там в следобедните часове и привечер ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Очакват се и градушки. Количествата на валежите ще са до 20-25 mm, на отделни места до 40-50 mm.

В други седем области на страната е обявен жълт код за валежи с гръмотевици и градушки. Предупреждението е валидно за областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и Видин. Там се очакват количества на валежите до 20-25 mm.