Това обяви Емил Караниколов, директор на агенцията, цитиран от БНР. 
В петък Агенцията по приватизация удължи срока, в който “ЕМКО” ЕООД трябваше да подаде обвързващата си оферта в конкурса за приватизацията на “ВМЗ” ЕАД до 15.00 часа днес. Тогава Караниколов посочи, че собственикът на фирмата купувач Емилиян Гебрев е гарантирал, че в понеделник ще бъдат внесени и обвързващата оферта, и необходимият депозит за продължаване на приватизационната процедура.

Компанията поиска отсрочка, след като не успя да се договори със синдикатите в дружеството за съкращения на близо две трети от персонала.
От АПСПК също обявиха, че няма да подпишат договор с ЕМКО, ако в него няма клауза за запазване на сегашния персонал. Подобно условие е било записано и в стратегията за приватизацията на ВМЗ, приета от парламента.

Миналата седмица обаче премиерът Бойко Борисов косвено подкрепи бъдещия собственик, като обяви, че не е нормално във ВМЗ да работят над 3 хил. души, като за същата дейност в частни фирми работят не повече от 700 души. Според него съкращенията в завода са повече от резонни.

Съгласно Колективния трудов договор, освобождаване на работници от ВМЗ-Сопот става само и изрично със съгласието и на двата синдиката, т.е. ако някой бъде освободен без съгласието на синдикатите, независимо дали ще платиш неустойките към държавата за това освобождаване, независимо дали ще бъдат изплатени неустойките спрямо самия работник, съдът ще го възстанови на работа, тъй като това е неотменимо условие в КТД, обясни днес Караниколов.

Той очерта три сценария за развитие на ситуацията с ВМЗ.
Единият, най-лошият, според Караниколов, е несъстоятелност на дружеството, което е в много тежко финансово състояние. Другият вариант е внасяне в Народното събрание на нова стратегия за приватизация, но това, според шефа на АПСК, ще отнеме много време.
Трети вариант, "може би най-правилният вариант, но нека не съм аз този, който ще го коментира", по думите на Караниколов, е ВМЗ-Сопот да се извади от списъка на стратегически дружества, които се продават със специални стратегии.

По рано днес КНСБ настоя Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да обмисли и други варианти за ВМЗ-Сопот, ако приватизацията се провали. В Пловдив президентът на синдиката Пламен Димитров заяви, че един от възможните варианти е вливане на ВМЗ в държавното дружество ТЕРЕМ. Той поясни, че от КНСБ вече са обсъждали с експерти на МИЕТ вливането на оръжейницата в ТЕРЕМ по време на неформални разговори.

Най-неблагоприятният изход според Димитров ще е обявяване на ВМЗ в несъстоятелност. Профсъюзът настоява да бъдат гарантирани поне минималните плащания за работниците от Сопот – по закон 60 процента от възнагражденията им, но не по-малко от минималната заплата за страната.

Работниците във ВМЗ Сопот повече от 3 месеца протестират за неизплатени заплати. В края на миналата година те получиха част от заплатите си чрез поръчка от държавната компания "Кинтекс". Остават обаче неразплатени заплатите за ноември и декември.