Сигналът за пожара е получен около 23.40 ч. снощи в РПУ-Созопол.

Веднага са изпратени 4 пожарни с 12 огнеборци и няколко полицейски автопатрули. Гасенето е приключило около 3.30 ч., като на място остават противопожарни автомобили в готовност, в случай че огънят отново се възобнови.

Изпепелен е целият втория етаж на дървената къща на ул. "Тюлен" 2, като в пламъците са загинали 51-годишната Диана Великова и нейните родители – 81-годишната Златка Монева и 77-годишният Трифон Монев.
В къщата е бил и 39-годишният Георги Георгиев, който живеел на семейни начала с Диана.

Пред криминалистите Георгиев разказал, че са се нанесли под наем в къщата през пролетта. Той и Диана живеели съвместно от около 8 години, като от 4 г.  пребивавали в Созопол. Изхранвали се от малка механа, разположена на ул. "Рибарска" № 26, където и двамата работели като готвачи и бармани. Семействата са от Добрич.

Родителите на Диана били в тежко здравословно състояние – майката с инсулт, а бащата с дихателни затруднения вследствие на туберкулоза. Възрастните хора почти не напускали втория етаж на къщата, тъй като били трудно подвижни. Диана има двама сина, които не са били в къщата по време на трагедията.

По данни на Георги Георгиев минути преди окончателното разразяване на пожара, усетил мирис на нафта, след което извикал на Диана, за да я предупреди. Тръгвайки към изхода, за да търси помощ, Георги видял дим и пламъци. Минути по-късно огънят обхванал дървената къща, която Георги безпомощно обикалял, опитвайки се да помогне на Диана и родителите й, които жената се втурнала да спасява. Тримата обаче изгорели живи в огъня.

Всичко е горяло много бързо, защото там - целият град, са дървени къщи, съобщи за "Фокус" говорителят на ОДМВР – Бургас Цветелина Рандева. Къщата е паметник на културата, както и съседните, допълни тя по БНР. По думите й все още не може да се каже дали пожарът е умишлен или е в резултат на късо съединение. Работи се и по двете версии, назначена е пожаротехническа експертиза. Извършен е първоначален оглед на местопроизшествието и ще има втори оглед вече с участието на експерт. Районът е отцепен.

Около обяд екип от четирима спасители от Областната дирекция на ПБЗН започна работа по изваждането на телата.

Има съмнения за умишлен палеж, потвърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по ТВ7.
"Цяла нощ се работили колегите, прави се оглед за причините за пожара. По описанието на мъжа, който е бил в къщата – палежът е възникнал от вратата, той е излязъл, жената, с която е живял, се е върнала за родителите, защото са били трудноподвижни. Това семейство няма конфликти с представители на местната общност", уточни министърът, цитиран от "Фокус".

Изгорялата къща в Созопол е собственост на Дарик имоти, заяви за БГНЕС Радосвет Радев, собственик на Дарик радио. Моето предположение е, че палежът е умишлен, каза той.

В началото на месеца изгоря известният ресторант "Мелницата" на централния плаж в Созопол.