С осмия международен фестивал край Пловдив, чийто патрон е министър-председателят, се чества 100-годишнината на военната авиация в България.

"Едва когато стане крайно необходимо да закупим нови самолети заради членството в НАТО, едва тогава ще го направим, тъй като самолетите са много скъпи", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му модернизация на армията у нас ще има. Той обяснил това и на чуждите фирми, които представят нови модели на авиошоуто. Според него те искат да предложат своите техники, но България е дала възможност да се надпреварват кой ще даде най-добра цена.
"Рано или късно нова техника трябва да се купува", отбеляза премиерът.

Той разгледал авиобазата Крумово, където му били разяснени плюсовете и минусите на новите самолети, които ще бъдат показани от чужди компании – американски, шведски, германски.
"Нашите налични самолети не са малко. Осигурили сме и повече летателни часове и самите летци сега са много по-доволни. Начинът, по който сме осигурили да идват и да тренират на авиобазата в Граф Игнатиево чужди въоръжени сили, както и на Шабла, дава възможност и на нашите летци да правят повече нальоти, а разходите и горивата се поемат от чужди военновъздушни сили", изтъкна министър-председателят.

Той добави, че България разполага и с добри хеликоптери.
"Сега чакаме и „Кугърите”, които сме платили, платили сме също и „Спартаните”, добави Бойко Борисов.

По-късно бе подписано рамково споразумение за поддържане на българските изтребители МиГ-29 между МО и Руската самолетостроителна корпорация "МиГ", съобщи БНР. На въоръжение във Военновъздушните сили на българската армия в момента са 12 бойни и 4 учебни самолета. Срокът за действие на споразумението е 48 месеца. Финансовата рамка за първия конкретен договор, който ще се подпише през ноември, е за 1,149 млн. лева. За всяка следваща година необходимите средства за изтребителите ни ще са между 7 и 8 милиона лева.

Авиошоуто започна с ретро парад на български самолети. Зрителите могат да видят и нестандартно състезание между болид от Формула 2 и МиГ-29. За първи път на Балканския полуостров ще бъде показан уникалният самолет МиГ-29 ОВТ.
Фестивалът продължава и утре. Близо 10 000 души се събраха в района на авиобазата днес и това доведе до огромни задръствания в района.