Това съобщи директорът на дирекцията инж. Галин Баев, цитиран от БТА.

Изкуственият плаж
е разположен върху осем бетонни пръстена, излети на брега на морето. Премахването му е разпоредено със заповед на ДНСК през миналата година, заповедта е обжалвана от концесионера на плажа "Паррус" ЕООД, но с определение на Административния съд в Добрич и Върховния административен съд заповедта на РДНСК е влязла в сила.

Управителят на ваканционното селище Ангел Марков твърдеше, че това е плаж, който морето само е създало, като се е отдръпнало, цитиран от Стандарт нюз.
Галин Баев обаче обясни, че пръстените са изградени през 2009 г., като инспекторите разполагат и със снимка от декември същата година, на която се виждат и кофражите за тяхното изграждане. Въпросните бетонови съоръжения - 8 на брой - са създадени с цел направата на изкуствен плаж, тъй като брегът е по-каменист в района и няма естествена широка плажна ивица.

Директорът на РДНСК припомни още, че в началото на тази година със заповед на ДНСК са разрушени яхтено пристанище в комплекса и три малки басейна. По думите му сега тече процедура за премахването на големия басейн, който също е незаконен. Нещата са в съда, смятам, че и там ще успеем. В крайна сметка собственикът на "Русалка" трябва да разбере, че в тази държава има правила и закони, независимо дали са олигарси или обикновени хора, коментира инж. Баев.

Според него следващите обекти, които подлежат на премахване, са терасите на дамбите в Балчик.
"За тях има влязла в сила заповед, текат процедури за обжалване и предполагам, че до края на февруари ще имаме окончателно решение и ще започнем процедура за събарянето им", добави Галин Баев.