От няколко седмици варненци от три квартала на града се организираха в социалните мрежи и сами пазят от вандалски набези автомобилите си.

Във Варна почти всеки ден има сигнали за разбити коли и откраднати вещи от тях. Тези сигнали се публикуват във фейсбук група. След като за едно денонощие крадците разбиват около 40 коли в града, варненци от най-потърпевшите квартали "Владислав Варненчик", "Кайсиева градина" и "Младост" се организират и сами патрулират, за да спомогнат за залавянето на крадците.

По неофициална информация през последните денонощия са задържани трима нарушители, като буквално преди часове е заловен и предаден на полицията един от тях, предаде БНТ.

"Времето беше мъгливо и по едно време майка ми чува алармата. Става, гледа, нищо не вижда. На четвъртия път аз станах да видя, взех прожектора и предният капак на "Ауди"-то беше отворен", разказва един от потърпевшите варненци - Ивайло Иванов, чийто автомобил е бил разбиван многократно.

Той е един от гражданските патрули. Сам залавя крадеца с отвертка в ръце, опитвайки да разбие вратата на автомобила на майка му.  Обадил се на Трето РПУ, след броени минути полицаите дошли и го задържали. "Твърдеше, че отвертките ги намерил на земята", каза Иванов.

Той обаче е категоричен, не го е страх да се изправи пред крадците и ще продължи да брани собствеността си от вандалите. Участва и в така наречените граждански патрули.

Много от варненци не подават жалба в полицията сред като видят разбитите си от крадци коли, тъй като не вярват, че това ще има резултат.

От полицията съобщиха, че от началото на годината са регистрирани 28 случая на посегателство върху собствеността на автомобилите, като са откраднати различни вещи и части от тях. През миналата година за същия период са регистрирани само 19 случая.

"Имаме 10 повдигнати обвинения, което означава, че в случаите има образувани досъдебни производства и съответно работата по документиране и доказване на извършените от тези хора престъпления продължава и към момента. Ние сме отворени към всякакъв вид и род срещи", каза Ивана Милева, говорител на ОД на МВР - Варна.

Тя призова гражданите да се обръщат към полицията, когато са жертва на престъпление.

Младите мъже от Варна са крайно решени да продължат със своето патрулиране вечер на смени. Те настояват за промени в закона и за по-строги наказания за вандалите.