Това обяви вчера Еврокомисията с доклад за морските, речните и езерните курорти за 2007 г., съобщава в. "24 часа". Заключенията на Брюксел се базират на данни, подадени от българското здравно министерство въз основа на информация за химическия, биологическия и бактериологическия състав на водата в 92 зони, разрешени за къпане. 89 от тях са по брега на Черно море, а останалите - на сладководните басейни.
От най-добрия ни град за живеене - Варна, обаче контрират, че това не е вярно, и твърдят, че Брюксел ползва стари данни от 2007 г. Това потвърдиха и от РИОКОЗ-Варна. Според инспекцията тази година пробите на Южния плаж не са чак толкова лоши. Останалите 80 морски плажа по нашата ивица и басейните отговарят на минималните норми за качеството на водата и се смятат за практически чисти. В някои от тях дори са по-чисти от препоръчителните норми на ЕС, които ще станат задължителни от 2015 г.
С ВиК - Варна, направихме ремонт за 14 000 лева на преливника, откъдето идваха pамърсяванията, каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирма "Лазурен бряг 91", която е концесионер на градския плаж. Той дори допусна мръсните води да идват от Румъния.
Кметът на Варна Кирил Йорданов обясни, че изграждането на тласкател "Акациите" е спасението от фекалиите, които сега заливат градските плажове. Той обаче призна, че вече не знае когат съоръжението ще заработи, тъй като Министерство на регионалното разивитие и благоустройство трета година не издава разрешително за строеж. Проверка на "24 часа" показа, че големият проблем в случая са 20-ина квадрата държавна земя, която трябва да бъде деактувана като общинска, за да стартира изграждането на тласкателя, който ще позволява отвеждането на отпадните води към градската пречиствателна станция на Варна.