Областният управител Красимир Кирилов изпрати до министъра на туризма за одобрение актуализирани схеми за разполагане на водно-спасителни постове на плажни ивици в трите морски общини - Шабла, Балчик и Каварна, съобщават от областната управа.

Областният управител предлага и през това лято да има постове на плаж "Дуранкулак", включително и къмпинг "Космос", и на плаж "Шабленска тузла - къмпинг "Добруджа"" в община Шабла.

В община Каварна може да се осигури водно спасяване на "Русалка - голям плаж", а в община "Балчик" на плаж "Фиш-фиш - нов".

Предвижда се да бъде разположен пост и на плаж "Болата" край Каварна, за който върви обществено обсъждане за изваждането му от резерват "Калиакра".

Плажната ивица е много посещавана и, ако не бъде отдадена от министъра на туризма под наем или на концесия, с предложението на областната управа да се организира водно-спасителна дейност се цели да се гарантира сигурността на туристите през идващите летни месеци.

Всички плажове без охрана в Добричка област са обходени от комисия, сформирана със заповед на областния управител. След оглед на място са избрани и петте най-посещавани за разполагане на водно-спасителни постове.

Очаква се одобрение на актуализираните схеми, след което ще бъде открита процедура за избор на изпълнител на водно-спасителната дейност, допълват от областната управа.