Това съобщи за БТА неговият ръководител Веселка Радева. През последните години "звездната" институция се е ползвала предимно за обучението по астронавигация на курсантите и студентите от висшето учебно заведение.

Сега обаче, по решение на ръководството на ВВМУ, Планетариумът ще отвори врати за всички варненци и гости на града.

Цялата сграда на Планетариума ще бъде изцяло подновена, като плановете са през следващата година да има и сферична проекция в звездната зала, поясни Радева. Тя посочи, че и прожекционният апарат, с който разполагат, също е уникален по рода си. Всъщност с комбиниране на сферично кино и проекция от апарат работят всички съвременни модерни планетариуми в света, отбеляза Радева.Това осигурява съвсем различна емоция за зрителите, които изживяват невероятно звездно представление, уточни тя.

Планетариумът се отваря за всички - децата, възрастните, гостите на града, допълни Радева. По думите й освен на най-популярните езици могат да бъдат изнасяни лекции и на румънски, шведски и финландски.

Радева отбеляза, че по договорка с общината във Варна, Планетариумът ще е домакин и на културни проекти - най-вече концерти и малки театрални постановки. Акустиката е перфектна, обстановката е нестандартна и на фона на звездите ще се получи нещо, което досега не е правено, смята Радева. Вече са водени и разговори с Кукления театър в града, чието ръководство също има желание да изнася представления за най-малките зрители в Планетариума.