Средствата ще бъдат отпуснати от заема, който Община Варна тегли от Европейската банка за възстановяване и развитие. Това съобщи за Varna24.bg директорът на предприятието Младен Иванов.

Набавянето на "паяците“ е свързано с проекта "Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в град Варна“.

720 хил. лева е заложена сума за покупка в разчетите за индикативни разходи в периода 2017-2019 година при реализирането на проекта. В момента Община Варна разполага с два "паяка“ които са стари и често единият от тях не работи.

Проектът предвижда и закупуването на общо 1000 технически средства тип "скоба“, всяко на стойност 160 лева за контролната дейност в Синята зона. Освен това има идея да бъдат осигурени общо пет леки автомобила хибрид за контрол на паркирането. За целта са предвидени 240 хил. лева. Общо 18 електрически лекотоварни автомобила, които също ще служат за контрол на паркирането, ще бъдат набавени с близо 1.3 млн. лева. Над 900 хил. лв. пък ще бъдат вложени в изграждането на 31 зарядни станции за коли, допълни Младен Иванов.

Броят на служителите в общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона“ във Варна ще бъде увеличен. Промяната в структурата се налага заради предстоящото въвеждане на зоната за платено паркиране в морския град.

Съветниците от временната комисия "Структури и общинска администрация“ към Общинския съвет дадоха съгласието си за увеличаване на персонала със 105 души – от 118 на 223 служители.

"В този брой влизат всички служители за първия и втория етап на Синята зона, но те ще бъдат назначавани поетапно според нуждите. Сега ще назначим доста по-малка част от общия брой“, каза още Младен Иванов.

59 души ще бъдат назначени на длъжност инспектор "Синя зона“. Шофьорите на специализирани моторни превозни средства, включително "паяци“, ще бъдат 12. Около 10% от служителите ще имат управленски функции.