Общинският съвет реши да възложи на кмета да направи всичко необходимо за осигуряване на средства за проучване, проектиране, укрепване на пътя, който вече много години е затворен и създава пречки за туристически инициативи, предава topnovini.bg.

Към момента има изготвен идеен проект. Той предвижда изграждането на естакада с дължина около 200м., в зависимост от резултатите на инженеринговото проучване. Тази естакада ще бъде фундирана на дълбоко залягащи пилоти и щлицови стени, по която ще преминава двулентово пътно платно и велоалея. Проектът включва също пешеходна алея и панорамна площадка в централната част на пътя.

Свлачище „Трифон Зарезан“ е активно и геоложките условия се променят с времето. Затова е важно, като се осигури финансирането, да се пристъпи към изпълнение, стана ясно на днешното заседание. Поради скъпата инвестиция, повишената сложност на съоръжението, специфичната и усложнена геоложка среда ще бъде необходимо технологично време за осъществяване на всички дейности – от старта с изготвянето на цялата документация до пускането на пътя в експлоатация.

С реализацията на проекта ще бъде възстановен международният път Е- 87 от Варна до Констанца. Друг очакван положителен ефект е обновяването на инфраструктурата в района, обслужваща около 3 000 домакинства, както и много гости и туристи. Негативното действие на свлачищните процеси ще бъде елиминирано.

Днешното решение на Общинския съвет беше взето с почти пълно единодушие. От 44 гласували съветници само един се въздържа.