Това заяви Димитър Димитров, шеф на браншовата регионална камара на ресторантьорите и хотелиерите.

„Продължаваме да записваме до сряда. Има съвсем малко свободни места и се надявам, че всичко ще се напълни. Говоря за хотели в Албена, Балчик и Кранево. Гостите отново са само румънци и българи, като съотношението е 60 на 40, в полза на северната ни съседка”, каза Димитров пред klassa.bg.

Като леглова база, за този Великден отворените хотели са с 2 по-малко от миналата година, когато пълняемостта беше 95 на сто. В Албена са отворени шест хотела, които са пълни за Великден. След празниците хотелите в Албена започват да отварят постепенно, защото в средата на април курортът посреща първите си туристи за сезон 2018.

Хотелиерите са приготвили изненади за гостите си, разкри Димитров. Някои от тях са заложили на шарени яйца в стаите, други предлагат безплатни СПА, в Балчик и Кранево пък дават възможност на желаещите за безплатни разходки с велосипед.

До 25 март е имало 2-3 процента ръст на ранните записвания, в сравнение със същия период на миналата година. Някои от хотелиерите запазват бонусите и отстъпките до края на април. Според Димитров, като цяло се очаква ръст от 4-5 процента за целия летен сезон.

„Да не забравяме, че западните туроператори вече предлагат пакетите според времето: 5 слънчеви дни, 2 дъждовни или 5 слънчеви, 2 облачни дни. Ако се очертава лошо време за по-дълъг период, туроператорите пренасочват клиентите си в други държави. Така че, нека не забравяме, че туризмът ни зависи и от времето”, подчерта той.

Що се отнася до кадровото обезпечаване, повечето от хотелиерите са запазили кадрите си и през зимния период – или квалификация и преквалификация на място, плащане на осигуровките за целия период и някаква минимална заплата. Предвижда се ново увеличение на заплатите в бранша с 7-11 процента.

Увеличение в цената на пакетите също има, но то е малко и не е от всички хотелиери. Албена вдигна цените с 2-3 процента, а в Балчик и Кранево – с 1-2 процента.