Окръжнитя съд в Стара Загора даде ход на делото срещу 39-годишния Владимир Василев, обвинен за убийството на Станимир Иванов, известен с прякора Стамбето.

Срещу Василев е повдигнато обвинение за това, че на 24 март м.г. в Стара Загора, в офис на собствената му фирма за бързи кредити, е застрелял със законно притежаван пистолет "Берета" криминално проявения Иванов. Стамбето работел от няколко години за обвиняемия бизнесмен. До убийството се стигнало след скандал за неуредени финансови отношения. След стрелбата Владимир Василев спокойно е изчакал полицията, на която предал и оръжието.

Преди днешното заседание приятели и близки на убития излязоха на протест пред сградата на Съдебната палата в Стара Загора с искане за справедлива присъда.

"Ние вярваме, че съдът ще наложи най-тежкото наказание, но сме тук защото имаме опасения, че убиецът, който е под домашен арест, си излежава присъдата в небивал комфорт. Това ни притеснява - че той може да си остане на свобода", каза пред БТА майката на Станимир Иванов - Стамена Пантелеева.

Приятелката му Десислава поиска най-строгото наказание - "доживотен затвор", за Владимир Василев.

Съдебният състав конституира като частни обвинители и граждански ищци родителите на пострадалия и неговата съжителка, които предявиха искове за претърпените неимуществени вреди в размер от по 150 000 лева, ведно със законната лихва.

Делото е насрочено за днес и утре. По време на заседанията ще бъдат проведени разпити на свидетелите и вещите лица, посочени в списъка за призоваване към обвинителния акт.

36-годишният Станимир Иванов бе добре познат на полицията. Той бе криминално проявен за разпространение на наркотици и палежи на автомобили.

През 2016 г. Стамбето и негови приятели, събрали се на купон в жилището на дилъра в кв. "Три чучура Юг", започнаха да хвърлят самоделни запалителни бомби, както и пиратки от осмия етаж на детската площадка долу. След като полицаите пристигнаха на място, мъжете се барикадираха в апартамента. След двучасова обсада приятелите на Стамбето бяха задържани, а самият той успя да избяга. Месец по-късно се предаде сам и бе осъден на 18 месеца затвор.