Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението от 2016 г., с което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на оръжейния търговец Емилиян Гебрев да придобие чрез фирмата си "Емко" контрола над "Дунарит", посредством увеличение на капитала на завода, съобщи "Канал 3".

Наскоро Гебрев обясни, че притежател на 99,52% от "Дунарит" е "Емко", която е на Гебрев, а 0,48 се притежават лично от него.

С вчерашното решение на съда делото се връща на КЗК за ново произнасяне, като това стане при съобразяване с мотивите на решението на ВАС.

Според съда КЗК е приела за даденост твърденията по делото, не е изследвала задълбочено нито оборотите на предприятията, нито цялата картина на собствеността върху "Дунарит". Така е постановила, че сделката не би нарушила забраната за създаване на монополно положение, като с това се създава опасност от такова на пазара.

"От събраните в хода на административното и съдебно производства доказателства се установява, че към момента на вземане на решение от страна на акционерите на "Дунарит" АД за сключване на нотифицираната сделка с "Емко" ЕООД, едноличен контрол върху придобиваното предприятие се осъществява от "Кемира" ЕООД, което дружество понастоящем /видно от оспореното решение на КЗК/ се намира под едноличният контрол на "ТМН" ЕООД, а към момента на подаване на уведомлението едноличен контрол се е осъществявал от "Хедж Инвестмънт България" АД", пише в решението на съда.

Магистратите посочват още, че "липсата на извършена задълбочена оценка на концентрацията, и не извършване на анализ за очакваното въздействие върху концентрацията на съответния пазар и върху потребителите, както и неизследване на въздействието на концентрацията върху пазара, е довело до постановяване на решение от КЗК, което е следвало да се отмени"".

"Единствено при извършване на качествен анализ на концентрацията върху съответния пазар и на господстващото положение, като и на пазарното положение на предприятията, би обосновал наличието или липсата на материално правна легитимация по отношение на касаторът", пише още в решението.

То е окончателно.

Днес пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че ако Цветан Василев нямаше нищо общо вече с "Дунарит", то нямаше да има такава реакция от негова страна.

Преди дни Емилиян Гебрев, който твърди, че е собственик на предприятието се оплака, че имало натиск от държавата върху него. В тази връзка Гешев коментира:

"Аз не знам дали той е собственик на "Дунарит". Защото там тече една сага със собствеността на "Дунарит" с вписванията, с договори. Аз не съм специалист по гражданско право и не мога да преценя дали той наистина е собственик.

Това, което знам за "Дунарит" е, че е предприятие, купено с пари на вложители на КТБ, така както десетки други предприятия. Едно предприятие, което е печелившо, което има много работници и издържа целия регион. Предприятие, върху което акциите имат запор от КПКОНПИ, НАП и синдиците на КТБ, които искат да удовлетворят длъжниците. Т.е., ако придобият този актив, те ще го продадат и ще се плати на хората, с чиито пари е купено това предприятие", заяви Гешев.

"Тези престъпления обаче не могат да се разследват за 2-3 дни. Става въпрос за стотици трансакции, които стигат и до офшорни зони, за лица, които са в санкционния списък на Европа - за руски олигарси.

Отделно г-н Гебрев казва, че е собственик на "Дунарит", но икономическата логика показва, че едно предприятие се продава на цена 5-6 пъти по-голяма от годишния оборот, който на "Дунарит" е 50-60 млн. лв. Т.е. стойността му е 200-300 млн. Не може да го продадеш за 10 млн. - това означава, че има нещо не е точно в реда на нормалното. Всеки иска да си купи едно такова предприятие за 10 или 20 млн. лв. Мисля, че 20 млн. лв. бе цената му. Отделно се твърди, че е купено от не знам си кой и че вече не е на Цветан Василев. Видяхте при предприемане на тези действия обаче каква реакция последва. Така че, ако г-н Цветан Василев вече няма нищо общо, нямаше да предизвика такава болезнена реакция.

Истината е следната - един кръг от хора, няколко кръга всъщност, искат да придобият това предприятие, от което се изкарват пари. Отделно вероятно част от тях ще използват работниците, за да оказват натиск върху държавата. Това дали тя ще го позволи, не е от моята компетентност. От друга страна стои държавата в лицето на КПКОНПИ, на НАП и съответно интересите на вложителите на КТБ, които искат да си получат парите. А те няма как да ги получат, ако не се продадат активите. Защото "Дунарит" реално е купен с техни пари", каза прокурорът.