В западния германски град Висбаден започна процесът на 22-годишния иракски бежанец с отказана молба за убежище Али Башар, който е на съд за изнасилването и убийството на 14-годишната Сузана Фелдман, предадоха ДПА и Франс прес. Башар призна убийството на момичето на 23 май 2018 г., но отрича да е имало изнасилване, допълва БТА.

"Внезапно ми причерня и не знам как се случи", каза той, повтаряйки признанията си, дадени по време на разследването.

Според него той и Сузана правили секс по взаимно съгласие, но после тя се ядосала, понеже паднала, и го заплашила, че ще отиде в полицията. Затова той я удушил.

Според прокуратурата избягалият от Ирак със семейството си през 2015 г. Али Башар е принудил Сузана да прави секс с него, а след това я убил, след като тя го заплашила, че ще отиде в полицията. След престъплението Али Башар избяга в Ирак, но бе екстрадиран и върнат в Германия.

Ако бъде признат за виновен, Али Башар може да бъде осъден на доживотен затвор.

Освен това от 19 март Башар и друг обвиняем ще бъдат съдени в отделен процес за многократно изнасилване на 11-годишно момиче.

Случаят с Али Башар бе широко използван от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", за да критикува политиката за прием на мигранти на канцлерката Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., когато в Германия пристигнаха над един милион имигранти, след които и Башар.

"Алтернатива за Германия", която влезе в парламента след изборите от септември 2017 г., представя имигрантите мюсюлмани като престъпници, които са заплаха за германките.