Столичната община отстъпва парка "Врана" на държавата и няма да обжалва решението на Софийския градски съд по делото за царския имот. Общината ще оспори само разноските, след като преди месец беше осъдена да плати на държавата 700 хиляди лева, предаде bTV.

Специална работна група от общината е обсъдила казуса с парка "Врана", дарен на общината от Симеон Сакскобургготски през 2001 г. Тя стигнала до извода, че сумата може да се увеличи при всяка следваща съдебна инстанция.

"И бидейки държавна собственост, паркът запазва именно обществения си характер. Паркът има защита и по линия на това, че е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство", каза Ботьо Ботев, общински съветник в СО.

От общината обясняват още, че за последните 5 години 600 хиляди лева са вложени за поддръжката на парка и че те са от бюджета на столичани.

"Винаги ни изненадва, когато някой признае правата, които сме твърдели и сме защитавали. И ни радва съответно. Това означава, че с правната теза сме убедили противната страна, че нашата теза е вярната", каза Марияна Попова, адвокат от страна на държавата.

По две от делата за царските имоти - за "Саръгьол" и "Ситняково", има изпълнителни листове и държавата вече може да влезе във владение. Защитата на Сакскобургготски засега отказва коментар.