Остра интоксикация с хлороформ е причината за смъртта на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, съобщиха от прокуратурата, позовавайки се на резултатите от химикотоксилогична и съдебномедицинска експертиза.

Ланге е имал и рана в белия дроб, но не тя е причинила смъртта.

На заподозрения за убийството на Ланге Борислав Панев пък беше наложена най-тежката мярка - задържане под стража, след като съдът направи заключение, основано на показанията на съпругата на убития Елизабет, че Панев с месеци е подготвял убийството.

В хода на разследването е установено, че Панев е закупил и използвал електрошок по време на убийството, а след това запушил устата и носа на жертвата с памук, напоен с хлороформ.

Обвиняемият за убийството на Удо Ланге Борислав Панев заяви пред съда, цитиран от БНТ, че не е извършвал никакво престъпление и поиска да не бъде оставян в ареста. Адвокатката му пледира, че обвинението се базира само на показанията на Елизабет Ланге, съпруга на убития бизнесмен.

Те били дадени на 14 август, след като Елизабет е била задържана от МВР в продължение на 14 часа. При този разпит тя е дала диаметрално противоположни на показанията, дадени от нея на 12 август, ден след убийството на Удо Ланге.

В дома на Панев били намерени доказателства за съпричастността му към престъплението. Притежавал и боеприпаси, за които нямал разрешение. Панев вече е осъждан за обсебване, измама и длъжностно присвояване в големи размери.

Съдебният състав сподели доводите на наблюдаващия прокурор в Окръжна прокуратура - Перник за наличие на обосновано предположение относно авторството на деянието. Съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Удо Ланге бе намерен мъртъв в гаража на дома си във вилното селище "Делта Хил" вечерта на 11 август.