Португалското правосъдие оневини днес по-голямата част от обвиняемите по дългото дело за корупция във връзка с предоставянето на така наречените "златни визи" на чужди богати инвеститори, предаде Франс прес.

Скандалът избухна през ноември 2014 г. и принуди министъра на вътрешните работи в предишното десноцентристко правителство Мигел Маседу да се оттегли от поста.

Днес той беше оневинен по обвиненията в трафик с влияние и лъжа. Оневинен беше и бившият директор на гранична полиция Мануел Жармела Палуш, който според обвинението ръководел мрежа от висши чиновници и посредници в сектора с недвижимите имоти, извлекли облаги от отпускането на разрешителните за пребиваване, запазени за чуждите инвеститори и известни като "златни визи".

От общо 17 обвиняеми, двама бяха осъдени на условни присъди, а двама китайски граждани получиха глоби. Не се уточнява нито размерът на присъдите, нито на глобите.

До края на ноември 2018 г. Португалия е издала 6800 разрешителни за пребиваване на инвеститори и още 11 600 за семействата им срещу общо 4,15 милиарда евро, вложени най-вече в недвижимо имущество. Най-много такива разрешителни - над 4000 - са издадени на китайци, които представляват основният контингент от инвеститори, следвани от бразилците, припомня Франс прес. Португалия обаче съвсем не е единствена или най-щедра в Европа при издаването на "златни визи".

Според доклад на неправителствените организации "Трансперънси интернешънъл" и "Глоубъл уитнес", публикуван през октомври, четири страни от ЕС (Австрия, България, Кипър и Малта) дават направо гражданство на чужди инвеститори, а дванадесет държави издават специални разрешителни за пребиваване. България, Кипър и Малта предоставят и двете, допълна агенцията.

Испания води класацията по брой издадени разрешителни за пребиваване и сума на привлечените по този начин чужди капитали със средно 976 млн. евро годишно.

Според докладите на "Трансперънси интернешънъл" и "Глоубъл уитнес" в последните десет години европейските страни са привлекли общо около 25 млрд. евро, приемайки над 6000 нови граждани и около 100 000 жители.

/Габриела Големанска/Десислава Иванова