Бургаският районен съд даде ход на делото срещу общинския съветник Бенчо Бенчев, като отхвърли искането на защитата му за прекратяване на производството заради процесуални нарушения.

Днес адвокатите му Менко Менков и Пламен Найденов поискаха делото да бъде прекратено и върнато на Прокуратурата заради тежки процесуални нарушения.

Съдът прецени, че няма достатъчно основания за това и делото ще продължи на 9.12. по общия ред с изслушване на свидетели.

Съдът днес потвърди и взетите мерки за неотклонение на Бенчо Бенчев - парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната. Бенчев поиска последното да отпадне, тъй като се лекува в Турция, но му бе отказано.

Срещу Бенчо Бенчев са повдигнати 3 обвинения за укриването на несебърския бос Димитър Желязков известен като Митьо Очите, както и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Бенчо Бенчев заедно със защитата

Снимка: Булфото

Защитата на Бенчо Бенчев ще обжалва решението на съда, с което беше отхвърлено искането им делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. БНР съобщава, че адвокат Пламен Найденов обясни причините:

"Липсва компетентен орган, който е следвало да разследва. Има две наказателни производства в едно дело - едното, което не е приключило, а другото е внесено с обвинителния акт. При много други дълбоки неясноти в обвинителният акт".

Преди началото на съдебното заседание Бенчо Бенчев каза, че е невинен, а след края му заяви, че е възмутен.

Бенчо Бенчев говори пред журналисти

Снимка: Булфото

"Невинен съм. Ще ме осъдят за нищо. Явно изпълняват някакъв сценарий. Това не е право, това е антиправо".

Прокурорът по делото Зорница Щърбева определи като неоснователни мотивите на защитата:

"Събрани са достатъчно доказателства за виновността на Бенчо Георгиев Бенчев и за трите престъпления."

На последните местни избори Бенчев беше избран отново за общински съветник. Това е неговият четвърти мандат.