Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет сезира Висшия адвокатски съвет (ВАдС) с искане да вземе отношение за поведението на известния адвокат Илиан Василев, който, според нея, е отправил обидни и груби нападки към магистрати, уронващи престижа на съдебната власт и на адвокатурата.

Колегията ще сезира и Съвета за електронни медии заради участие на Василев в предаването "120 минути" по bTV, в което той също коментира действия на специализираните съд и прокуратура във връзка с делото срещу бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. Той е защитник на Атанас Бобоков, който вчера беше оставен в ареста за постоянно, докато по-младият му брат е на свобода срещу 1 млн. лева гаранция.

На заседанието си днес Прокурорската колегия прие и декларация, в която осъжда коментарите към магистратите по делото, отправени от Василев в отворено писмо до медиите от 4 юни и в телевизионното предаване от 7 юни. Членовете на колегията заявиха, че са особено възмутени от коментарите по отношение на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, които определиха като "унизителни, обидни и сексистки", съобщи "Лекс".

По повод досъдебното производство срещу братя Бобокови, в края на миналата седмица адвокат Василев, който защитава Атанас Бобоков, разпространи писмо, в което казва следното:

"Имам пълното основание да твърдя, че това дело по много страшен начин разкрива горчивата истина, че органите на българското специализирано правораздаване настъпателно и целенасочено започват да разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес, развивал се в продължение на десетилетия... Никой от така наречените специализирани съд и прокуратура не желае да прочете делото, да го прочете не отгоре-отгоре и на пръв поглед, а да го прочете истински. За пореден път е достатъчно началниците им да кажат какво трябва да е решението и те покорно го изпълняват".

В декларацията на Прокурорската колегия се казва още, че според етичните норми адвокатът не може да се опитва да влияе пряко или косвено на съда по начин, противоречащ на законите и етичните правила.

"Затова тяхното поведение в публичното пространство и в отношенията им с органите на съдебната власт следва да бъде законосъобразно, дори при публични коментари по висящи дела, включително вземане мярка за неотклонение на подзащитни в хода на конкретни наказателни производства. Подобни действия - особено необосновани и неподкрепени с конкретни факти, са опит за въздействие и пряко влияние върху решението на съдебния състав от Апелативния специализиран наказателен съд", се казва още в декларацията.

Кадровиците отбелязват, че мястото на решаване на правни спорове е съдът, а не медиите.

Нататък ПК на ВСС акцентира и върху коментари на адвоката за говорителката на Иван Гешев.

"Зрителите станаха свидетели как по недопустим начин говорителят на главния прокурор на РБ - Сийка Милева стана обект на унизителни и обидни нападки и сексистки внушения, с които пряко се уронва престижа на съдебната власт. Намираме за дълбоко неуместно да преповтаряме съдържанието на обидните квалификации по отношение на прокурор Милева, но изразеното от адвокат Илиан Василев по неин адрес намираме, че е в много сериозен разрез, както с добрия тон, така и с Етичния кодекс на адвоката", се казва в декларацията.

Коментирайки действията и медийните изяви на прокуратурата, Василев каза, че се кандидатира за говорител на главния прокурор, защото:

"Прекрасната Сийка Милева, която благодарение на красивата външна част на главата си, в момента е прокурор във Върховната касационна прокуратура. Всяка думичка, която излиза от нейната уста, срива авторитета на прокуратурата неимоверно".

Тъй като намира поведението на адвоката и използваните от него изразни средства като уронващи престижа не само на съдебната власт, но и на адвокатурата, Прокурорската колегия сезира ВАдС.

Същевременно кадровиците се обръщат към СЕМ "във връзка с употребата на ефира за отправяне на манипулативни твърдения, които нарушават професионалните журналистически стандарти".

Прокурорската колегия реши да изпрати декларацията си и на Европейската комисия, на посолствата на държавите членки на ЕС, както и на САЩ, и Великобритания с оглед новия мониторинг за върховенството на правото.

Самият главен прокурор заяви, че подкрепя декларацията.

"Мястото за решаване на определени правни спорове е съдебната зала и това не би следвано да се случва с лични нападки, а с юридически аргументи. В хора на съдебното производство няма личен момент и не би следвало да има личен момент. Определенията и квалификациите, които преминават границата на нормалното и на мъжкото поведение, защото един мъж не би следвало да има такова поведение към една дама, засягат сериозно не само устоите на съдебната власт, но в крайна сметка разклащат и общественото доверие в юридическата професия, независимо дали става въпрос за магистрати и адвокати", заяви Гешев.