Състав на Апелативния специализиран съд, в който участва и неговият председател Георги Ушев, потвърди наложения постоянен арест на бизнесмена Атанас Бобоков и вече бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков. В ареста остават и обвинените заедно с тях за незаконен внос и обработка на отпадъци Николай Миховски - шеф на плевенска фирма, която е трябвало да преработва боклука, и бившият началник на РИОСВ-Плевен Габриел Савов. Съдът наложи по-лека мярка - домашен арест, спрямо Айгюн Еминов - формален собственик на една от фирмите за преработка на отпадъците. 

Определението, което беше наложено след 8-часово заседание, е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Останалите обвинение от общо 10, сред които и братът на Атанас Бобоков - Пламен, остават на свобода, самият той беше пуснат срещу 1 млн. лева гаранция.

Атанас Бобоков, Живков, Миховски, Савов и Еминов поискаха по-лека мярка за неотклонение. Съдът обаче прие, че има обосновано предположение, че те са извършили престъплението, за което са обвинени. Нямало данни обвиняемите да се укрият, но имало опасност да извършат нови престъпления.

Според обвинението компанията на Бобоков "Монбат", чрез друга фирма, е изпратила десетки тонове опасен отпадък край Лом. На площадка край Плевен се съхранявали опасни отпадъци, а фирмите, които трябвало да преработват нямали такава възможност. Една от тях била под контрола на бившия зам.-министър. Формалният им собственик бил мъж на име Васил Коцев, който в Ботевград бил известен с прякора Сина на Живков.

Съдебното решение ядоса адвоката на Атанас Бобоков - Илиян Василев, който попита на кого е трябвало да бъдат давани отпадъците, след като са били давани на лицензирани български фирми.

Снимка: БТА

"Това е големият въпрос, на който няма отговор", заяви известният юрист.

По думите му фирмите, на които са предавани отпадъците, са получили разрешително от Министерството на околната среда.

По-рано самият Атанас Бобоков заяви пред съда, че той е индустриалец, а не олигарх и бандит, и подчерта:

"Няма боклуци, те са в главата на прокурорите".

Красимир Живков пък коментира, че обвинението или е грешка, или поръчка.

Според прокуратурата групата е действала от 2014 г. досега.