Районният съд в Бургас остави в ареста 45-годишния Сейхан Ахмед от Маджарово, заловен да превозва в ТИР седемдесет и двама мигранти. Той бе задържан на 24 юни на булевард "Тодор Александров" в града след преследване от полицейски коли. 

Според държавното обвинение става въпрос за тежко умишлено престъпление, съществува реална опасност, ако бъде освободен, задържаният да направи друго престъпление, тъй като настоящото е извършено в условията на изпитателен срок. Мигрантите са превозвани в неподходящи условия, ТИР-ът се е движил с несъобразена скорост, а водачът е управлявал товарния камион след употребата на наркотици. 

Адвокат Красимир Кацарски, един от двамата защитници на задържания, посочи, че не може да се установи по категоричен начин, че това е лицето, което е управлявало камиона. Договорът за наем на превозното средство също не доказвал, кой е бил водачът на ТИР-а. За наема на камиона са били платени 1000 лева. Бил нает за прекарване на дървени плоскости от Средец до Хасково.

Според Flagman всеки един от задържаните мигранти, които твърдят, че са от Афганистан, платил по 2000 долара на турски каналджия, за да го прекара до Сърбия. Не е ясно обаче каква част от тези пари остава за българските участници в схемата. С въпросния каналджия Ахмед общувал в Telegram. Любопитна подробност по случая е, че по-голямата част от мигрантите са регистрирани с рождена дата 1 януари. 

В съда честите му пътувания в чужбина бяха обяснени с това, че той посещава своите родители, които живеят в Турция. Последното му пътуване до там било свързано с тежка операция на майка му. Според защитата това не е предпоставка, че той ще направи опит да напусне България и ще се укрие. Тя поиска по-лека мярка и поради факта, че обвиняемият е баща на две деца, но съдът не уважи искането. Определението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Бургас. 

Преди две години и половина Ахмед е осъден на четири месеца условно с 3-годишен изпитателен срок заради шофиране на ТИР след употреба на наркотици. 

Чешкият граждани Патрик Форик

Снимка: БТА

Районният съд в Бургас остави в ареста и чешкия граждани Патрик Форик, обвинен, че противозаконно е подпомогнал 35 чужди граждани да преминават през страната. Той беше задържан в петък, 23 юни, на територията на Община Камено. По искане на районната прокуратура в Бургас срещу него бе взета мярка за неотклонение "задържане под стража". Мигрантите, които твърдят, че са сирийци, бяха превозвани в камион.