Собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров отказва да съдейства на органите на реда, стана ясно по време на брифинг на специализираната прокуратура. Мярката му ще се гледа при затворена врата от съображения за национална сигурност и се цели да не се разгласява информация, която може да предизвика допълнително социално напрежение и паника в населението, обяви прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел "Антитероризъм".

Събраните доказателства съдържат свидетелски показания, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани. Специално са били избирани фирми с търговска цел. Тримата обвиняеми са имали намерението да създадат социална и политическа нестабилност. Постигнат е смут в обществото. В момента хората се страхуват да не бъдат теглени кредити от тяхно име, дейността на НАП е разстроена - хората подават жалби и заявки да разберат точно какви данни и по какъв начин са им били разкрити. Освен това информацията е излязла и в чуждестранни медии, което засяга националната сигурност, обясни Станкова. 

Копирани са данните на 5 100 000 български граждани, те са били предоставени на различни сайтове, сред които е и сайтът Бивол. Според разследващите има данни, че информацията е изпращана по таен чат на собственика на сайта Бивол.

Атакуван е бил сървърът на Поливни системи, която се намира в близост до парламента. Целта била да се активират поливните устройства в момент, в който преминават кортежи с официални лица или гости на парламента, което щяло да доведе до смут и да засегне националната сигурност, като създавайки такава нестабилност тя води след себе си и такава на политическата система.

Наблюдаващият прокурор по делото каза още, че Тодоров не е съдействал на разследването и не е предоставил паролите, за да бъдат разшифровани иззетите компютърни конфигурации от фирмата. Той и търговският директор на фирмата са обвинени в подбудителство към кибертероризъм, а служителят Кристиян Бойков като извършител.

Разпитвани са и служители на НАП за това какви данни са били източени от агенцията.