Софийският районният съд потвърди глобата от 5,1 милиона лева, наложена на Националната агенция за приходите от Комисията за защита на личните данни, съобщиха за БТА от съда.

Санкцията бе наложена за изтеклите данни при хакерската атака през 2019 г.

Решението на Софийския районен съд подлежи на обжалване.

Месец и половина след като стана публично известно че сървърите на НАП са хакнати и от тях изтекоха данните на близо 5 милиона българи, от Комсиията за защита на личните данни обявиха и размера на глобата, която ще бъде наложена на Агенцията. Максималният й размер по закон е 20 млн. лева, но тъй като според Венцислав Караджов от НАП са проявили отговорно поведение, тя бе намалена. Наложените 5 млн. лева можеха да бъдат обжалвани в съда, което от Приходната агенция направиха. Оттам обавиха още, че обмислят още да съдят заподозрените за атаката за същата сума, за да може да използват финансовия ресурс, в случай че обжалването не бъде удовлетворено. По-рано от НАП обявиха още, че бонусите на служителите в Агенцията няма да бъдат редуцирани заради теча на данни.

Най-голямото изтичане на лични данни в България стана публично известно, след като предполагаем хакер изпрати писмо до няколко български медии, в което бяха прикачени и линкове към част откраднатите бази данни. По това време директора на НАП Галя Димитрова беше в отпуск, който не прекрати, като две седмици по-късно определи това свое решение като "тежко, но добре обмислено".

Обвинен за атаката беше 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, а след това като обвиняеми бяха привлечени и двама от неговите шефове.