Бойко Борисов не е уведомяван нито официално, нито чрез адвоката му, за хода на въпросното досъдебно производство, съобщиха от ГЕРБ след публикацията на Биволъ и потвърждението от Иван Гешев, че на 10 май е прекратено наказателното производство за снимките с кюлчетата и пачките евро в чекмеджетата на спалнята на Бойко Борисов в премиерската вила в Бояна.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов също заяви, че няма никакво отношение към прекратяването на делото. "Не коментирам писания в трибуквена медия", коментира той пред "24 часа".  Разследването не се е водело от Националната следствена служба, която оглавява той.

По-рано днес сайтът Биволъ съобщи, че наказателното производство е прекратено под личния надзор на Борислав Сарафов, докато той бил и.д. главен прокурор, а Иван Гешев - в командировка в САЩ. От постановлението става ясно, че то е трябвало да се изпрати за сведение във ВКП. Публикувани са и четири страници от самото постановление. Те обаче явно са доста повече, ако се съди по това, че последната е с номер 33. На нея е посочено, че постановлението се прекратява въз основа на това, че деянието, което е било предмет на разследването, не представлява престъпление. Тъй като е публикувана съвсем минимална част от прокурорския акт, не може да се разбере на базата на какво основание наблюдаващият прокурор е стигнал до това заключение. Както и едва ли толкова обемно постановление е писано за един ден.

Главният прокурор потвърди днес, че е разбрал от медиите за прекратяване на делото, тъй като към датата на прекратяването му е бил в командировка в САЩ и функциите на главен прокурор е изпълнявал неговият заместник Борислав Сарафов. "Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен", обясни още Гешев. Иа указания от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна проверка как е прекратено делото, съобщи още той.

Това всъщност не е първо прекратяване на това разследване. Снимките се появиха през лятото на 2020 г. Беше образувана проверка. През декември 2020 г. обвинителите стигнаха до заключение, че снимките са манипулирани. После беше възобновено и започна ново разследване, в хода на което беше възложено на БНБ да провери серийните номера на банкнотите. Не стана ясно обаче кога държавното обвинение го е възобновило.